La o zi dupa un summit G20 in care occidentalii l-au criticat dur pe presedintele rus Vladimir Putin, ministrii europeni de Externe urmeaza sa decida extinderea listei persoanelor ale caror averi sunt blocate si supuse interdictiei de a intra pe teritoriul Uniunii.

Sunt vizati indivizi din ierarhia separatistilor prorusi care detin controlul bastioanelor de la Donetk si Lugansk, potrivit mai multor surse diplomatice.

Situatia in estul Ucrainei, stabilizata oarecum dupa armistitiul din septembrie, merge din rau in mai rau dupa alegerile organizate pe 2 noiembrie in "republicile" separatiste, pe care Rusia le-a recunoscut de facto, condamnata puternic de catre comunitatea internationala.

Intre timp, confruntarile armate s-au intensificat, iar Kievul a acuzat Rusia ca trimite trupe combatante si material militar ca intariri rebelilor. NATO si observatori OSCE mobilizati in zona au confirmat aceste acuzatii, in timp ce Moscova dezminte insistent.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko se declara pregatit pentru "un scenariu al unui razboi total", iar armata afirma ca rebelii si trupe rusesti "se pregatesc de o ofensiva".

In acest context, liderii occidentali reuniti in weekend la Summitul G20 din Australia l-au primit glacial pe Putin. Presedintele american Barack Obama a avertizat ca "izolarea" Rusiei "va continua" daca presedintele rus nu va face astfel incat Acordurile de la Minsk sa fie respectate.

Europa pune din nou presiune pe Rusia

"A existat o unitate intre tarile din Europa si Statele Unite (...). Vom continua sa exercitam presiuni, iar daca Rusia continua sa destabilizeze Ucraina alte masuri (de sanctionare) vor urma", a amenintat premierul britanic David Cameron.

In contextul in care anglosaxonii au fost cel mai virulenti, cea mai mare parte a europenilor - mai multi lideri s-au intalnit cu Putin in timpul summitului - vor sa faca totul pentru a-l readuce la masa negocierilor. "Este important sa folosim orice oportunitate pentru a discuta. Exista o mare apropiere de vederi intre europeni cu privire la Ucraina si Rusia", a declarat cancelarul german Angela Merkel. Martea trecuta ea a spus ca UE nu prevede, pentru moment, noi sanctiuni economice impotriva Moscovei.

Uniunea a sanctionat deja in mod dur Rusia pentru implicarea in conflict, interzicand unor banci si firme din sectoarele Apararii si petrolului, ca gigantul Rosneft, sa se finanteze in Europa, si introducand pe o lista numele a 119 de persoane, inclusiv ale unor oficiali rusi de rang inalt. Aceste masuri adoptate in iulie au contribuit la punerea in dificultate a economiei rusesti, dar nu au schimbat atitudinea lui Putin.

In acest context, noua sefa a diplomatiei europene Federica Mogherini considera urgenta relansarea dialogului. Ea cere ministrilor unda verde sa faca naveta si sa joace rolul unui "negociator, facilitator" intre Kiev si Moscova. Fara sa excluda sa se gandeasca la inasprirea sanctiunilor in viitor.

Cealalta criza acuta a momentului, in Israel, unde procesul de pace se afla intr-un punct mort, se afla de asemenea pe agenda reuniunii ministrilor europeni. Anumite state membre, exasperate de colonizare, vor sa exercite presiuni asupra Israelului prin etichetarea produselor provenind din colonii. Mogherini, care a efectuat recent vizite la Ierusalim si Gaza, vrea ca diplomatia europeana sa joace un rol important si in acest dosar.