Guvernul elvetian se pregateste pentru caderea euro, potrivit ministului de Finante de la Berna, Eveline Widmer-Schlumpf.

Ea a declarat, in Parlament, ca un grup de lucru cauta solutii de control asupra capitalurilor si de scadere a dobanzilor pentru francul elvetian la valori negative, in contextul in care se va intampla ceva cu moneda europeana, scrie cotidianul german Handelsblatt.

Cu siguranta suntem pregatiti pentru o astfel de posibilitate. Controlul capitalurilor si dobanzi negative pentru franc sunt solutii care se discuta in acest grup de lucru, legate de intarirea monedei nationale”, a spus Widmer-Schlumpf.

Grupul de lucru este format din resprezentanti ai Ministerului Finantelor, ai bancii Bancii Nationale a Elvetiei si ai Financial Finma, autoritatea elvetiana de reglementare a finantelor.

Datorita sistemului financiar stabil si a unei economii puternice, francul elvetian este cunoscut in intreaga lume ca fiind una dintre cele mai sigure monede pentru pastrarea economiilor. Din aceasta cauza, francul elvetian s-a apreciat constant in timpul crizei din zona euro. Dar aceasta apreciere nu este benefica pentru exporturile Elvetiei, ceea ce a determinat Banca Elvetiei sa inghete cursul la 1,2 franci pentru un euro, la inceputul lui septembrie.

Autoritatile elvetiene au anuntat, de asemenea, ca vor lua si alte masuri pentru deprecierea francului in perioada urmatoare.