Sefii de stat sau de guvern din UE vor incerca din nou sa faca progrese spre solutionarea crizei datoriilor de stat la cel de-al 17-lea summit european din ultimii doi ani, ale carui principale teme oficiale de discutie sunt crearea de locuri de munca si consolidarea cresterii economice, liderii europeni incercand sa impinga in plan secund masurile de austeritate nepopulare adoptate in multe state membre, transmite Reuters.

Politicienii se pregatesc sa adopte redirectionarea a pana la 20 miliarde euro din fondurile structurale UE 2007-2013 neutilizate spre crearea de locuri de munca, in special pentru tineri, precum si masuri de stimulare a creditarii catre firme si companii mici si mijlocii.

Insa discutiile vor fi dominate de infiintarea fondului permanent de criza al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, de pactul fiscal convenit de principiu in decembrie si de problemele inca nerezolvate ale Greciei.

Liderii UE vor semna probabil, la summit-ul de luni, tratatul de infiintare a Mecanismului European de Stabilitate, un fond permanent de criza cu resurse de 500 miliarde euro care ar trebui sa devina operational din luna iulie, cu un an mai devreme decat se preconiza.

Totodata, liderii europeni ar trebui sa faca progrese in privinta stabilirii termenilor si conditiilor cuprinse in pactul fiscal convenit in decembrie, care ar trebui sa impuna statelor semnatare, printre care se numara si Romania, o disciplina fiscala stricta, construita in jurul unui deficit bugetar cat mai apropiat de zero.