Liderul nord-coreean, in varsta de 69 de ani, a decedat din cauza unei "mari epuizari mentale si fizice" la 17 decembrie, la ora locala 8.30 (1.30, ora Romaniei), a anuntat Agentia centrala de presa coreeana (KCNA), agentia oficiala nord-coreeana.

Kim, a carui mobilitate era redusa din 2008 cand a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui "infarct miocardic sever si a unei crize cardiace", in trenul sau, in timpul uneia dintre deplasarile sale traditionale pe teren, potrivit agentiei oficiale nord-coreene, care a adaugat ca o autopsie a fost realizata duminica.

Fiul sau Kim Jong-un, nascut in 1983 sau 1984, a fost desemnat pentru a-i succede la conducerea singurei dinastii comuniste din istorie, potrivit agentiei oficiale, care le cere nord-coreenilor sa-l recunoasca de acum ca lider al lor.

"Toti membrii Partidului (Muncitorilor-n.r.), militarii si publicul trebuie sa respecte fidel autoritatea camaradului Kim Jong-un si sa protejeze si sa consolideze frontul unit al partidului, armatei si publicului", a subliniat KCNA.

Funeraliile sale au fost fixate pentru 28 decembrie la Phenian. Autoritatile statului comunist au decretat doliu in perioada 17-29 decembrie.

La Seul, Guvernul sud-coreean a fost plasat in stare de alerta, dupa anuntul mortii lui Kim Jong-il, cele doua tari fiind din punct de vedere tehnic inca in stare de conflict armat, de la armistitiul precar semnat la finalul Razboiului din Coreea (1950-1953).

Consiliul de Securitate Nationala sud-coreean urmeaza sa se intruneasca de urgenta in cursul zilei de luni.