Marti dimineata, un dolar se tranzactiona pentru 3,60 lire, un nivel scazut record pentru moneda din Turcia, iar in jurul orei 02.16 P.M. in Istanbul un dolar se tranzactiona pentru 3,589 lire, astfel incat in ultimele 12 luni lira turceasca s-a depreciat cu 19%.

Rata anuala a inflatiei s-a situat la 8,53% in decembrie, mult peste estimari si cu 3,5 puncte procentuale peste tinta de inflatie a Bancii Centrale a Turciei, a anuntat marti Oficiul de statistica.

Sporirea riscurilor legate de securitatea a fost insotita de deteriorarea situatiei economice, inclusiv declinul PIB-ului in trimestrul trei din 2016 si inrautatirea increderii consumatorilor, care in decembrie a ajuns aproape de un nivel record scazut. Atacul armat care a avut loc in noaptea Anul Nou intr-un club de noapte din Istanbul a lasat in urma 39 de morti si 69 de raniti. Gruparea Jihadista Statul Islamic a revendicat atacul.

Pietele asteapta indicii ca Banca Centrala a Turciei ia in serios amenintarea inflatiei. Pana cand nu vedem o inasprire semnificativa a politicii monetare, similara cu cea de la inceputul lui 2015, lira va continua sa se deprecieze din cauza stirilor negative, a apreciat analistul Henrik Gullberg, de la Nomura.

In urma accelerarii inflatiei, presiunile asupra Bancii Centrale a Turciei probabil vor creste. Institutia va majora probabil rata dobanzii cu 24 de puncte de baza la reuniunea de politica monetara din 24 ianuarie, considera analistii de la Morgan Stanley.

Majorarea ratei dobanzii in aceasta perioada ar afecta redresarea economiei, a declarat pe Twitter Bulent Gedikli, concilier al presedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Moneda turceasca atinge in fiecare saptamana noi minime istorice din cauza incertitudinilor politice. De asemenea, pietele sunt ingrijorate si de interventiile repetate ale lui Erdogan in probleme economice, presedintele Turciei cerand in repetate randuri Bancii Centrale sa reduca dobanda de politica monetara in pofida unei inflatii ridicate de peste 8%.

"Nu exista alta alegere decat reducerea dobanzii de baza", a afirmat luna trecuta Recep Tayyip Erdogan. "Acelasi lucru este valabil si pentru bancile publice", a adaugat liderul turc.

Pe fondul deprecierii lirei, Banca Centrala a Turciei a majorat recent dobanda de politica monetara cu 50 de puncte de baza, dupa o lunga perioada de scadere. Masura nu a avut insa efect, avand in vedere ca tensiunile politice sunt la un nivel ridicat, iar relatiile Turciei cu Europa s-au degradat.