Vasul de 294 de metri a fost inchiriat pe o perioada de 10 ani de la Hoegh LNG din Norvegia, care va asigura mentenanta terminalului si personalul.

Lituania a semnat un contract de furnizare de gaz natural lichefiat cu producatorul Statoil din Norvegia, care va incepe livrarile de marti.

Terminalul va permite Lituaniei sa cumpere 540 de milioane de metri cubi de gaz anul viitor, pentru ca ulterior sa poata ajunge la 4 miliarde de metri cubi de gaz pe an de la furnizorul norvegian.

In prezent, Lituania are un contract de livrare cu Gazprom din Rusia, care va expira insa la finalul anului 2014. Anul trecut, Lituania a cumparat 2,7 miliarde de metri cubi de gaz de la gigantul rus, cel mai mare furnizor de gaze naturale din Europa.

Günter Oettinger, comisarul european pentru energie, a declarat ca instalarea acestui terminal reprezinta un pas mare facut de Lituania pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz, care asigura competitivitatea preturilor si garanteaza sigurnata livrarilor de gaze in regiune.

Terminalul de gaze naturale instalat in Marea Baltica asigura si celorlalte tari baltice, Estonia si Letonia, posibilitatea de a importa gaz natural lichefiat, potrivit analistilor.