Emirul a cerut ca toate cheltuielile publice sa respecte criteriul eficientei, el insistand pe finalizarea marilor lucrari, printre care infrastructurile necesare pentru Cupa mondiala la fotbal din 2022.

Noua abordare trebuie sa includa “cultura planificarii, a muncii”, mai ales in randul tinerilor, a declarat emirul, in deschiderea noii sesiuni a Adunarii consultative (legislativul), ai carei membri sunt numiti, nu alesi.

“Exista provocari carora trebuie sa le raspundem, printre care cea a (culturii) consumului la tineri. Fara aceasta, nu putem progresa, pentru bogatia, prin ea insasi, nu este suficienta”, a subliniat emirul, precizand ca planurile de dezvoltare au ca imperativ “diversificarea surselor de venituri, pentru a nu mai depinde exclusiv de petrol si gaz”.

Exploatarea acestor resurse a facut din Qatar una din tarile cele mai bogate din lume, dar caderea preturilor la titei a afectat in mod serios micul emirat din Golf.

Pentru prima data in ultimii 15 ani, Qatarul a prevazut pentru 2016 un deficit bugetar, cifrat la 12 miliarde de dolari. Deficitul se va mentine in 2017 si 2018, pentru echilibrarea balantei fiind avute in vedere masuri de austeritate si introducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA).

Cu toate acestea, emirul a afirmat ca tara sa continua sa aiba o economie solida, cu o crestere de 3,6% in 2015.