SMS-ul cu textul: "Mesaj din partea Ministerului de Interne. Registrele noastre arata ca este posibil sa nu aveti dreptul de a ramane in Marea Britanie. Va rog sa ne contactati la 08443754636" a fost trimis in perioada septembrie 2012 si iunie 2013.

Adaugandu-i pe cei contactati prin scrisori, e-mail sau telefon fix, numarul total al persoanelor care au primit acest SMS ar putea ajunge la 58.800. 

"Este esential ca noi sa putem contacta persoanele care se afla aici in mod ilegal, pentru ca suntem hotarati ca ele sa se intoarca acasa", a explicat pentru AFP un purtator de cuvant al Ministerului de Interne. 

Calificata drept "proactiva" de Guvern, metoda a starnit critici in Marea Britanie, mai ales din partea unui militant pentru drepturi civice, care afirma ca el insusi a primit faimosul mesaj, desi locuieste in Marea Britanie inca din 1966. 

"Am ramas cu totul socat si destul de ingrozit de primirea acestui mesaj. Am venit aici in 1966 impreuna cu parintii mei (...) si am avut intotdeauna pasaport britanic", a declarat Suresh Grover, pentru The Independent. 

Contactat de AFP, Ministerul britanic de Interne a dezmintit informatia ca barbatul ar fi primit un asemenea mesaj, oferind asigurari ca a verificat si "nu a gasit vreun indiciu" in acest sens. 

"Am primit 143 de reclamatii din partea celor 58.800 de persoane contactate. Paisprezece dintre acestea, adica un numar infim, au fost considerate legitime de Capita", societatea privata insarcinata cu trimiterea mesajelor, a adaugat ministerul. 

Secretarul de stat pentru Migrare, Mark Harper, a aparat aceasta masura, declarand ca nu are "nicio problema in a le spune persoanelor care se afla ilegal aici ca nu ar mai trebui sa stea".