Publicatia scrie ca o limitare a accesului la ingrijiri de sanatate gratuite este considerata o masura-cheie in vederea prevenirii unui val de imigranti din cele doua tari membre UE dupa anularea restrictiilor, la sfarsitul acestui an, transmite Mediafax.

Mark Harper a sugerat ca cererea unei asigurari medicale s-ar putea aplica tuturor studentilor si celor care declara ca desfasoara activitati independente, ceea ce presupune ca vin sa caute un loc de munca. 

Mark Harper, presedintele unei Comisii guvernamentale care examineaza posibile masuri de descurajare a imigrantilor, considerati o "povara", a subliniat asupra necesitatii unui "sistem al imigratiei care sa functioneze in interesul national". 

"Cetatenii europeni nu au un acces nerestrictionat la Marea Britanie, ei trebuie sa isi exercite drepturile din tratatul (UE). Acest lucru inseamna ca trebuie sa munceasca, sa studieze sau sa desfasoare activitati independente. Avem deja reguli dure privind accesul la ajutoare sociale, trebuie sa vedem daca putem face ceva sa le consolidam", a declarat ministrul britanic pentru migrare. 

"In plus, studentii UE si cei care desfasoara activitati independente trebuie sa nu fie o povara pentru tara gazda, ceea ce inseamna ca trebuie sa detina lucruri ca o asigurare de sanatate. Avem un Serviciu National de Sanatate (National Health Service, NHS), nu un serviciu international de sanatate", a subliniat el. 

Nu este clar cum vor fi puse in practica aceste propuneri, dar este posibil ca personalul din cadrul NHS sa fie pus sa verifice daca imigrantii detin asigurari de sanatate atunci cand contacteaza pentru prima data serviciul.

Restrictionarea accesului la ingrijiri de sanatate gratuite provoaca opozitia unor medici, care se opun ideii de a actiona ca un departament al Serviciului britanic pentru Migrare, scrie Daily Mail.  Publicatia precizeaza ca NHS a anulat datorii in valoare de cel putin 35 de milioane de lire sterline datorate de pacienti cetateni straini, incepand din 2002 si pana in prezent. 

Alte masuri luate in discutie

Ziarul citeaza solicitarea ca imigrantii care nu gasesc un loc de munca in trei luni sa paraseasca tara, masura valabila si pentru cei care nu dovedesc ca dispun de fonduri suficiente pentru a se intretine pentru o perioada de cel putin sase luni. 

Ministrii iau in considerare si sa ii oblige si pe imigrantii din afara UE sa isi procure asigurari de sanatate inainte de acordarea vizei. 

Downing Street a anuntat ca Guvernul este hotarat sa impiedice un potential impact al imigrantilor asupra pietei muncii, dar a subliniat ca Marea Britanie va actiona in cadrul dreptului la libera circulatie in UE.