Compania de consultanta JLL estimeaza sa iesirile de capital din Rusia ar putea creste de patru ori comparativ cu nivelul inregistrat anul trecut.

"Rusii si ucrainenii bogati au identificat, de la inceputul anului, plasamente sigure pentru conservarea averilor", a declarat Adam Challis, director pentru cercetari in domeniul imobiliar la JLL.

Cumparatorii rusi au cheltuit anul trecut circa 180 de milioane de lire sterline pe piata imobiliara londoneza, potrivit estimarilor companiei imobiliare Savills, iar multi agenti anticipeaza ca sumele investite in 2014 vor fi mult mai mari.

"Multi clienti rusi cu care am colaborat in ultimii doi ani si care doar se gandeau sa cumpere proprietati in Londra si-au accelerat planurile", a spus Roarie Scarisbrick, director la agentia imobiliara Property Vision.

Challis a aratat ca Trezoreria britanica a fost surprinsa de numarul mare de proprietati achizitionate prin intermediul unor vehicule de investitii.

In pofida masurilor recente de inasprire a taxelor adoptate de ministrul de Finante George Osborne, multi est-europeni cumpara inca proprietati in Londra prin intermediul unor companii, pentru a-si proteja identitatea, potrivit agentilor imobiliari.

Utilizarea unor companii offshore face ca activele imobiliare sa nu poata fi vizate de sanctiunile internationale.

"Am asistat la o crestere a numarului de cumparatori rusi si est-europeni in general. Rusii in special sunt ingrijorati ca o escaladare a sanctiunilor i-ar putea afecta", a declarat Charles McDowell, agent imobiliar specializat in colaborarea cu cumparatori bogati.

Michael Morris, partner la firma de avocatura Collas Crill din Channel Islands, a explicat ca persoanele foarte bogate prefera sa cumpere prin intermediul unor firme intrucat nu vor ca numele lor sa figureze in registrul cadastral, care este public, astfel ca oricine poate sa afle unde au casele.

Premierul britanic David Cameron vrea sa elimine aceasta "perdea a secretomaniei" care ascunde coruptia si evaziunea fiscala, guvernul anuntand detalii referitoare la infiintarea unui nou registru public pentru companii.

Noile reguli au menirea sa oblige companiile britanice sa dezvaluie numele proprietarilor, dar analistii sunt sceptici ca masura va fi eficienta. In bugetul din 2014, ministrul de Finante a inasprit regulile fiscale pentru cladirile detinute prin companii.

"Modificarea legislatiei fiscale porneste de la ideea ca astfel de structuri au rolul sa evite taxele. Cu toate acestea, exista si alte motive, cum ar fi dorinta de protejare a identitatii proprietarilor. Este cazul, frecvent, al investitorilor din Rusia si Europa de Est", a spus Richard White, director al firmei britanice de consultanta in domeniul imobiliar KPMG.

Rusii si est-europenii sunt interesati in mod special sa cumpere proprietati pe Bishops Avenue in Highgate, nordul Londrei, cunoscuta ca "aleea miliardarilor".