Fotografii au surprins o scena socanta. In isteria generala, o femeie sare in gol dintr-o cladire cuprinsa de flacari, iar jos cativa oameni asteapta sa o prinda pentru a o salva.

Asadar, situatia de la Londra a scapat realmente de sub control, iar premierul Cameron s-a intors subit din vacanta, in Toscana. Tonul sau nu lasa loc de interpretari.

"Este pur si simplu vorba de acte criminale, pe care trebuie sa le starpim", a spus Cameron.

Oamenii povestesc cum timp de o ora si jumatate au vazut niste copii de 13, 14 ani care vandalizau magazinele, spargeau vitrinele, navaleau inauntru, apucau ce puteau si apoi fugeau pe strazi.

Cetele de vandali au fost mult mai bine organizate ca in noptile precedente. "Raidurile de jaf" au fost, de multe ori, coordonate prin mesaje postate pe Twitter sau trimise pe telefoane mobile.

Oamenii sunt literalmente jefuiti pana la piele, iar dupa lungi ezitari in care s-au ferit sa intervina in forta, politistii au lasat la o parte menajamentele.

"Este pur si simplu vorba de huliganism lipsit de sens. Cand am trecut pe langa magazin, sa-mi parchez masina, vitrina era sparta. Dupa doua minute, totul era deja in flacari. Pur si simplu au venit si-au incendiat", a declarat Trevor Reeve, patronul unui magazin.

"La stiri, aici, se tot anunta ca oamenii sa nu iasa din casa decat daca e absolut necesar. Si acum in Londra mai sunt cladiri in flacari", povesteste Oana, o romanca stabilita in Londra.

In aceasta noapte, premierul a anuntat ca vor iesi pe strazi 16.000 de politisti, fata de cei 6000 de ieri noapte .

Era asadar nevoie de o demonstratie de forta dupa ce impresia generala a fost ca agentii au jucat rolul spectatorilor de teama sa nu fie acuzati de discriminare rasiala. O atitudine greu de inteles, pentru ca actiunile de acum nu mai au nicio legatura cu protestul initial, legat de moartea unui tanar, presupus gangster, impuscat de politie.