China a fost responsabilă pentru 80% din metalele rare, un grup de 17 elemente chimice utilizate în producţia de echipamente electronice de larg consum şi în producţia de echipamente militare, pe care SUA le-au importat între 2014 şi 2017, scrie Agerpres.

Creşterea tensiunilor comerciale între primele două economii ale lumii a dat naştere la îngrijorări că Beijingul îşi va utiliza poziţia de furnizor dominant de metale rare pentru a dobândi o poziţie avantajoasă în războiul comercial cu SUA.

"Din ceea ce ştiu, China se gândeşte în mod serios să restricţioneze exporturile de metale rare spre SUA. De asemenea, în viitor China ar putea adopta şi alte măsuri", a scris editorul şef de la Global Times, Hu Xijin pe contul său de Twitter.

Un oficial din conducerea Comisiei Naţionale de Dezvoltare şi Reforma (NDRC), principalul organism de planificare economică din China, a spus că Beijingul va da prioritate cererii interne de metale rare, dar este dispus să răspundă şi cererii rezonabile venite din partea altor state pentru metale rare.

Potrivit informaţiilor apărute în media din China, săptămâna trecută preşedintele chinez Xi Jinping a vizitat o companie de metale rare din sudul Chinei. Acţiunile producătorilor chinezi de metale rare s-au apreciat pe fondul speculaţiilor că vizita liderului chinez este un semnal că autorităţile de la Beijing se gândesc să utilizeze metalele rare ca o armă în războiul comercial cu SUA.

Până acum exporturile chineze de metale rare au fost scutite de tarifele vamale suplimentare introduse de SUA, în condiţiile în care Washingtonul a decis să nu impună tarife suplimentare asupra acestor metale rare şi altor minerale importate din China. În schimb, Beijingul a majorat tarifele pentru importurile de metale rare din SUA, de la 10% până la 25%, ceea ce face mai puţin profitabilă procesare acestor metale în China.