Cinci surse de la companii majore de petrol şi rafinării care procesează ţiţei în Europa, au spus că grupul saudit de stat Aramco va livra toate volumele suplimentare solicitate, în luna aprilie, scrie Reuters, preluată de News.ro.

Anterior, sursele au spus că Arabia Saudită va mai încerca să înlocuiască petrolul rusesc pentru cumpărători chinezi şi indieni, chiar dacă nu toate rafinăriile au primit volumele solicitate.

Preţurile petrolului au scăzut la jumătate de la începutul acestui an, din cauza impactului avut de epidemia de coronavirus asupra cererii şi după ce Rusia şi OPEC nu au reuşit să ajungă la un nou acord pentru reducerea livrărilor de ţiţei.

Moscova a refuzat să sprijine reducerile mai accentuate ale producţiei de petrol, afirmând că impactul coronavirusului ar putea depăşi aşteptările. Riadul a reacţionat prin creşterea la un nivel record a livrărilor.

Rusia a anunţat că nu intenţionează să revină la masa negocierilor, chiar dacă resimte presiunea măsurilor extraordinarea luate de Arabai Saudită.

Ministrul rus al Energiei, Alexandr Novak, a declarat vineri că Rusia nu vede deocamdată motive pentru a reveni la discuţiile cu partenerii săi din cadrul OPEC+ şi că are capacitatea să facă o majorare modestă a livrărilor de petrol, cu 200.000 de barili pe zi, din luna aprilie.

În schimb, Arabia Saudită s-a angajat să crească producţia de petrol cu 2,6 milioane de barili pe zi în aprilie, inclusiv din stocuri.

Şi alţi producători de petrol din Golf, precum Arabia Saudită, sunt nevoiţi să intre în acest război pentru cota de piaţă, anunţând la rândul lor creşteri ale producţiei.

Arabia Saudită a tăiat semnificativ preţurile de vânzare ale petrolului. Sortimentele de petrol Arab Light şi Arab Medium au fost oferite la preţuri de 25-28 de dolari pe baril, potrivit traderilor.

Vineri şi Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) a oferit discounturi mari pentru ţiţeiul Murban cu livrare în aprilie, anunţând preţuri forward pentru prima oară în istoria sa. Până acum, compania stabilea preţurile retroactiv.

Petrolul rusesc Urals a fost oferit la preţuri uşor peste 30 de dolari pe baril, potrivit datelor Refinitiv Eikon.

Suntem mulţumiţi cu alocarea noastră. Cererea pentru aprilie a fost confirmată. Aştept cu interes luna mai, dacă preţurile vor rămâne la fel de atractive”, a declarat un trader al unei companii petroliere europene, implicat în discuţii.

Companii europene de rafinare, între care Total, BP, Eni and SOCAR, au beneficiat de alocaţii confirmate pentru livrări suplimentare de petrol saudit, pentru luna aprilie, au declarat sursele.

Grupul Saudi Aramco a refuzat să comenteze. Total, BP, Eni şi SOCAR nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Surse au declarat joi că Arabia Saudită a început să se concentreze pe creşterea livrărilor către cumpărători tradiţionali de petrol Urals, regatul încercând să înlocuiască petrolul rusec în rafinării din întreaga lume, din Europa până în India.

Petrolul american West Texas Intermediate cu livrare în aprilie a crescut, vineri, cu 0,7%, la 31,73 dolari pe baril, în timp ce petrolul Brent a avansat cu 1,9%, la 33,85 dolari pe baril.

Pe ansamblul săptămânii, petrolul WTI a pierdut 23%, iar petrolul Brent 25%, acestea fiind cele mai mari scăderi săptămânale din decembrie 2008, potrivit Dow Jones Market Data.