In studiul publicat in 2016, Bucurestiul se afla pe pozitia 178.

Orasele asiatice continua sa domine clasamentul, cu cinci orase aflate intre primele 10. Seul a urcat de pe locul 15 pe 6, in timp ce Mumbai a inregistrat una dintre cele mai mari cresteri, cu 25 de pozitii, pe 57, datorita cresterii economice rapide, a inflatiei si a monedei stabile. Capitala Indiei, New Delhi, se afla pe locul 99, relateaza Bloomberg.

Hong Kong, clasificat recent de ECA International ca cel mai scump oras din Asia pentru expati, este urmat in ordine de Tokyo (3), Singapore (5), Seul si Shanghai (8), potrivit Mercer, care a realizat topul in baza unui studiu efectuat in martie.

Chiar daca un numar de orase asiatice raman intre cele mai scumpe orase din lume, centre financiare importante cum sunt Hong Kong si Singapore continua inca sa atraga talente si raman inca destinatii de top pentru relocare”, a declarat Mario Ferraro, director pentru mobilitate in regiunea Asia, Orientul Mijlociu si Africa la Mercer.

El a aratat ca chiar daca miscarile din acest an au fost determinare in mare parte de flutuatiile valutare, in special impotriva dolarului american, exista orase, cum este Mumbaiul, care a urcat datorita cresterii economice si a oprtunitasilor mai mari.

Multe orase din China au coborat in top ca efect al deprecierii yuanului fata de dolar, in timp ce destinatiile din Japonia au avansat datorita yenului mai puternic.

Costurile cu securitatea fac traiul scump in Luanda

New York City si Berna au revenit in top 10, dar Beijingul a coborat cu un loc, pe 11. Zurich si Geneva s-au plasat la randul lor in top 10.

Ascensiunea Luandei a fost alimentata de costul bunurilor si de securitate, a explicat Mercer.

Studiul anual foloseste New York-ul ca baza de comparatie si include peste 400 de orase din cinci continente, masurand costul a peste 200 de produse, intre care locuintele, transporturile, alimentele, imbracamintea, bunurile pentru locuinte si divertismentul.

Aprecierea rublei a facut ca Moscova si St Petersburgul sa urce pe pozitiile 14, respectiv 36. Londra a coborat 13 locuri, pe 30, ca urmare a deprecierii lirei sterline fata de dolar, dupa votul pro-Brexit la referendumul e anul trecut.

Cel mai ieftin oras din lume pentru expati este Tunis, urmat de Biskek si Skopje.