”Renunţaţi o dată pentru totdeauna la această escaladare a radicalismului şi nesupunerii”, a îndemnat Rajoy într-o intervenţie televizată.

”E încă timp să evitaţi rele mai mari”, a avertizat el, după ce 13 cadre ale Guvernului regional catalan au fost arestate, ceea ce a provocat manifestaţii de stradă împotriva Guvernului spaniol şi poliţiei.

Rajoy a declarat în această intervenţie televizată că organizarea referendumului pe tema independenţei Cataloniei de la 1 octombrie, prin încălcarea Constituţiei spaniole, este ”o acţiune totalitară”, relatează The Associated Press.

”Nesupunerea faţă de lege din partea puterii politice este opusul democraţiei”, a insistat el.

Poliţia a arestat 13 oficiali regionali catalani şi a confiscat zece milioane de buletine de vot miercuri.

”Dacă vă pasă de liniştea celor mai mulţi dintre catalani, renunţaţi la radicalism şi nesupunere”, a îndemnat Rajoy.

De cealaltă parte, mii de catalani au ieşit miercuri în stradă, după arestarea a 13 membri ai Guvernului acestei regiuni din nord-estul Spaniei, iar preşedintele catalan a acuzat Madridul că vrea să impună de facto starea de urgenţă.

”Afară cu forţele de ocupaţie!”, strigau catalani la manifestaţia de la Barcelona. ”Vom vota să fim liberi!”, se putea citi pe pancarte.

O purtătoare de cuvânt a Gărzii Civile a confirmat pentru AFP ”13 arestări ale unor reprezentanţi de rang înalt din cadrul Guvernului Cataloniei şi 22 de percheziţii”, în cadrul unor operaţiuni efectuate de căttre forţele de ordine cu scopul de a împiedica ţinerea referendumului pe 1 octombrie. Aceste operaţiuni au fost hotărâte de către un judecător de instrucţie de la Barcelona, care a dispus să se opereze 41 de percheziţii.

Garda Civilă a confiscat miercuri milioane de buletine de vot la Bigues, la 45 de kilometri de Barcelona, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Poliţişti percheziţionau de asemenea sediile CUP (Candidatura Unităţii Populare), un partid separatist de extremă stânga și un aliat al Guvernului regional.

”Guvernul a suspendat de facto autonomia Cataloniei şi a aplicat de facto o stare de urgenţă”, a declarat preşedintele catalan Carles Puigdemont, acuzând Guvernul spaniol că este ”totalitar” şi încalcă ”drepturile fundamentale”.

Curtea Constituţională i-a avertizat prin curier pe liderii şi funcţionarii catalani că nu pot să coopereze la organizarea ”scrutinului ilegal” de la 1 octombrie.

Însă susţinătorii independenţei, care au adoptat pe 6 septembrie o lege de organizare a referendumului, care este mai presus de orice alte lege în opinia lor, au ignorat avertismentul.

Separatiştii sunt majoritari în Parlamentul catalan din septembrie 2015. Însă catalanii sunt foarte împărţiţi. În alegerile regionale din 2015, separatiştii au obţinut 47,6% din voturile exprimate, însă, împreună, vocile susţinătorilor rămânerii în Spania reprezentau doar 51,28% din sufragii.

Peste 70% din catalani doresc să se exprime printr-un referendum legal, relevă toate sondajele.