Navele chinezesti cara materiale de constructii in apele din jurul mult disputatelor Insule Spratly, materiale care vor fi folosite pentru ridicarea altor insule din apa, spun pescarii filipinezi si oficialitatile din zona.

Potrivit acestora, China vrea sa construiasca ceva asemanator cu insulele artificiale din Dubai, scrie Bloomberg.

Creeaza insule artificiale care nu au existat niciodata de la facerea lumii, precum cele din Dubai. Constructiile sunt masive si se lucreaza non-stop. Vor sa detina controlul abolut asupra Marii Chinei de Est”, a declarat Eugenio Bito-onon, liderul unei comunitati care detine o bucata din teritoriul insulelor Spratlys, numita Kalayaan, care inseamna “libertate” in limba filipineza.

Insulele artificiale ar ajuta China sa ancoreze si sa dezvolte baze navale pentru a prelua controlul apelor in care se inregistreaza cel mai aglomerat trafic maritim din lume.

China, care spune ca a desenat harta acelei zone prin trasarea unor culoare navale in anii '40, a preluat cu succes controlul bancului Scarborough in 2012, de la Filippine, si pune presiune pe Vietnam sa-i permita exploatarea petrolului din apele revendicate de tara vecina.

“Interesul Chinei este sa aiba controlul de facto asupra apelor din vecinatatea Pacificului de Vest. Intrebarea este daca il va si obtine. Este posibil ca Beijingul sa ia mai multe masuri coercitive, in conditiile in care statele din jur opun rezistenta”, a declarat Richard Javad Heydarian, lector la Univestitatea din Manila.

Teritoriile Spratlys sunt formate din peste 100 de insule si recifuri de corali in sudul Marii Chinei de Sud. Insulele sunt disputate de decenii intre tarile din zona – Taiwan, Brunei, Malaysia, Vietnam, Filippine si China. In 1988, China a declansat un atac naval in care au murit 64 de vietnamezi care asigurau paza granitelor.

Insulele si recifurile, a caror suprafata insumata este de aproximativ 5 kilometri patrati, dar care sunt imprastiate pe o suprafata egala cu cea a Irakului, sunt amplasate intr-o zona bogata in ton, macrou, caracatite si broaste testoase, ceea ce ii ofera o valoare comerciala incontestabila.

Pe langa peste, in adancurile pamantului se ascund importante depozite de petrol si gaze naturale. Administratia americana pentru energie estima, in 2013, ca zona ar putea adaposti in jur de 11 miliarde de barili de petrol si peste 5 trilioane de metri cubi de gaze.