In 2008, inaintea crizei financiare, sectorul financiar asigura aproape jumatate din veniturile fiscale ale tarii. 

Bancile Marelui Ducat vor sa scape de imaginea de centru financiar offshore, de paradis fiscal putin interesat de provenienta capitalului. 

"Piata noastra financiara nu traieste din bani negri si nici din frauda fiscala", a spus premierul Jean-Claude Juncker, in primavara, cand a anuntat eliminarea secretului bancar si acceptarea schimbului automat de informatii in acest domeniul fiscal, de la 1 ianuarie 2015. 

Decizia a creat insa o unda de soc pe piata finaciara din Ducat si a provocat retrageri masive de capital din partea clientilor straini. 

"Impactul exact asupra pietei financiare este incert, in acest moment", potrivit unui raport al bancii centrale din Luxemburg, de la inceputul acestei luni. 

Peste jumatate din cele 120 de banci care opereaza in tara in domeniul administrarii averilor ar putea disparea, considera un avocat specializat in domeniul fiscal. 

Aprobarea de catre Luxemburg a schimbului automat de informatii fiscale de la 1 ianuarie 2015, privind conturile detinute de non-rezidenti, obliga bancile sa faca ordine. Astfel,acestea  nu pastreaza decat clientii care au declarat autoritatilor fiscale din tarile de origine existenta conturilor din Luxemburg, iar restul sunt invitati sa plece.  Bancile din Luxemburg trebuie sa se concentreze in aceste conditii pe clientii cu averi mai mari, de 20-30 de milioane de euro, segment unde exista o concurenta puternica din partea Elvetiei, precum si a unor noi jucatori proveniti in special din Asia. 

Un studiu realizat de compania de consultanta PWC arata ca activitatile de administrare a averilor din Luxemburg se afla la o rascruce, cu o crestere estimata pentru 2014 la 7%, comparativ cu 18% in Elvetia si 21% in Singapore si Hong Kong. 

O alta caracteristica a Luxemburgului este ca majoritatea deponentilor straini provin din Europa, mai ales din Franta, Belgia si Germania, astfel ca sectorul financiar al tarii trebuie sa se diversifice si sa se internationalizeze.

Piata financiara a Ducatului vrea sa devina o platforma internationala de tranzactionare a yuanului. Doua grupuri bancare chineze au deja operatiuni in Luxemburg, iar alte doua urmeaza sa intre pe aceasta piata.