Ministrul Finantelor din Luxemburg, Luc Frieden, a declarat ca guvernul este dispus sa extinda numarul de conturi bancare acoperite de noile acorduri de schimb de informatii incheiate cu SUA si UE, astfel incat sa includa si companiile multinationale. 

Acordurile, convenite recent, se refera in prezent numai la persoane suspectate ca ar evita plata taxelor prin ascunderea banilor in conturi bancare din Luxemburg. 

Sectorul bancar luxemburghez are active de aproape 3.000 de miliarde de euro, de 22 de ori mai mult fata de Produsul Intern Brut.  Datorita activitatilor derulate in Luxemburg de companii multinationale, precum Amazon.com sau Skype, stocul investitiilor straine directe in tara s-a cifrat anul trecut la 2.280 miliarde de dolari, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Din aceasta suma, numai 122 miliarde de dolari au ajuns in economia reala. 

Presiunile asupra paradisurilor fiscale din Europa s-au intensificat in ultimele doua luni, dupa ce ministrii finantelor din zona euro au impus drept conditie in acordul de salvare a Ciprului finantarea partiala a programului din depozitele bancare, acuzand marimea sectorului bancar (active de 8 ori cat PIB-ul) si numarul ridicat de deponenti straini.

In paralel, in Franta, ministrul Bugetului a fost nevoit sa demisioneze dupa ce a recunoscut ca a mintit in fata parlamentului privind sume mari de bani, de ordinul milioanelor de euro, pe care le detine in Elvetia. 

Multi analisti au comparat situatia din Luxemburgul cu cea din Cipru, ambele state fiind considerate paradisuri fiscale.  Luxemburgul coopereaza cu Statele Unite pentru implementarea legii pentru conformitatea fiscala a conturilor din strainatate, adotpata in 2010 de Washington ca masura de preventie a evaziunii fiscale de catre cetatenii americani. Legea cere bancilor straine sa identifice deponentii americani si sa transmita guvernului SUA informatii privind tranzactiile efectuate de acestia si bilaturile conturilor.

Mai multe state europene, printre care Marea Britanie si Germania, au intrat deja in acorduri bilaterale cu SUA pentru schimbul de astfel de informatii. 

Asociatia bancara din Luxemburg estimeaza ca peste jumatate dintre clientii care detin depozite in bancile din tara provin din Uniunea Europeana.