Bettel a facut anuntul intr-o conferinta cu omologul sau japonez Shinzo Abe, a carui tara va prelua la 1 ianuarie 2016 presedintia G7, grupul ce reuneste principalele sapte state industrializate ale lumii (SUA, Japonia, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia si Canada).  

"L-am informat pe prim-ministrul japonez ca voi organiza o reuniune a grupului G9" al tarilor mici din Europa, care au populatii mai mici de 1 milion de locuitori, a declarat Bettel.  

Din G9 vor face parte San Marino, Liechtenstein, Monaco, Islanda, Malta, Luxemburg, Muntenegru, Cipru si Andorra.  

"Nu stiu daca G este nota buna. In orice caz, i-am invitat pe sefii de guvern ai tarilor cu populatii mai mici de 1 milion de locuitori sa ne intalnim in Luxemburg, inaintea vacantei de vara, intrucat deseori tarile G (membre ale G7) se reunesc pentru a lua decizii asupra carora statele cele mai mici nu isi pot spune opinia. Cred ca este important sa existe o coordonare mai buna intre tarile mici si l-am informat pe premierul Japoniei despre intentia mea de a crea acest grup - care poate avea denumirea S de la "small", L de la "little" sau G de la "grup", oricum se doreste - al celor noua tari de pe continentul european cu mai putin de 1 milion de locuitori fiecare, pentru a exista o coordonare la nivelul acestor tari", a explicat Xavier Bettel, a carui tara asigura pana la finalul anului 2015 presedintia semestriala a Consiliului UE.