O cercetare realizata de Universitatea Cattolica del Sacro Cuore din Milano, arata ca Mafia detine doar o mica parte din PIB-ul Italiei, si nu 10%, atat cat se specula in presa din Peninsula.

Raportul s-a axat pe activitatile legate de traficul de droguri si pe santaj, dar gruparile anti-mafiote sustin ca sunt greu de cuantificat sumele totale obtinute din aceste afaceri ilegale.

Concluziile cercetarii subliniaza ca presa italiana tinde sa exagereze castigurile Mafiei, acestea, de fapt, din urma reprezentand mai putin de 1% din veniturile populatiei.

Cu toate ca mafiotii au mai putini bani decat se speculeaza, profiturile lor sunt in continuare „grase”. Din activitatile ilegale desfasurate in Italia, „speculatorii” reusesc sa obtina profituri anuale de pana la 13 miliarde de dolari. Mai mult, afacerile lor se extind si in tari precum China, Irak sau Afganistan.

“Trebuie sa precizam ca nu e usor sa tinem socoteala castigurilor Mafiei. Nu vorbim despre o afacere in care se tin facturi si bilanturi contabile. Orice studiu despre acest sector nu poate fi decat aproximativ. Stim ca acolo unde exista mari oportunitati de afaceri, exista si Mafia”, a afirmat Marcello Cozzi, vicepresedintele Libera, o importanta organizatie anti-mafiota din Italia, preluat de BBC.