Potrivit IIF, datoria sectorului privat non-financiar a atins noi maxime în Canada, Franţa, Hong Kong, Coreea de Sud, Elveţia şi Turcia, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Această cifră include datoria totală a gospodăriilor, guvernelor, sectorului financiar şi companiilor din sectorul non-financiar.

În acelaşi timp însă, IIF subliniază că deşi datoria totală a crescut cu 16.000 de miliarde de dolari în trimestrul al treilea 2017 comparativ cu sfârşitul lui 2016, raportul dintre datorie şi Produsul Intern Brut mondial a scăzut pentru al patrulea trimestru consecutiv pe măsură ce economia mondială s-a extins.

Potrivit IIF în prezent acest raport este de aproximativ 318%, cu trei puncte procentuale sub maximul înregistrat în trimestrul al treilea din 2016.

"O combinaţie de factori care include o creştere globală sincronizată peste potenţial, creşterea inflaţiei în China şi Turcia precum şi eforturile de a împiedica o acumulare destabilizatoare de datorii în China şi Canada, au contribuit toate la acest declin", se arată în raportul IIF.

Potrivit IIF, China, care a fost responsabilă pentru cea mai mare parte din noile datorii ale pieţelor emergente, a înregistrat o încetinire a ritmului de acumulare de noi datorii, astfel că anul trecut datoria sa a crescut cu doar două puncte procentuale până la 294% din PIB, în condiţiile în care în perioada 2012-2016 a înregistrat o creştere medie anuală de 17 puncte procentuale.

Analiştii IIF avertizează că povara datoriilor ar putea acţiona ca o frână în calea intenţiilor băncilor centrale de a majora dobânzile, având în vedere îngrijorările care există cu privire la capacitatea unor firme şi guverne puternic îndatorate de a-şi asigura serviciul datoriei.