Jucarii si articole vestimentare care contin componenti chimici cancerigeni si interzisi, produse electronice ce prezinta defectiuni, in total 2.278 de produse fac obiectul unor alerte in UE in 2012 si mai mult de unul din doua (58%) provin din China, dezvaluie un raport anual al RAPEX, sistemul rapid de alerta al UE pentru alte produse periculoase decat cele alimentare. 

"China este unul dintre primii exportatori catre UE", a amintit Tonio Borg, comisarul european pentru Sanatate si Protectia Consumatorului, subliniind ca majoritatea produselor care provin din China sunt sigure. 

El a precizat ca "93% dintre jucariile importate in UE provin din China, inclusiv Hong Kong". Din cele 2.278 de produse considerate periculoase si retrase de pe piata anul trecut, 19% au fost jucarii, 34% articole vestimentare si 11% produse electronice, indica raportul.

"Majoritatea jucariilor fabricate in China sunt bune, altfel nu ar fi importate in UE", a precizat Tonio Borg. 

Reglementarile aflate in vigoare in UE sunt foarte stricte si majoritatea produselor periculoase sunt identificate in timpul controalelor vamale.

Peste jumatate (56%) dintre identificarile din 2012 s-au facut in cinci tari europene: Ungaria, Bulgaria, Spania, Germania si Marea Britanie.

"Unele tari sunt mai vigilente in aplicarea reglementarilor", a comentat Borg. 

Una dintre jucariile periculoase aratata de catre comisar prezenta un urs micut imbracat intr-un costum de salvator.

"Nu ursul prezinta risc, ci costumul sau, deoarece contine componenti chimici periculosi", a explicat el. 

Comisarul a anuntat ca exista o "foarte buna cooperare cu autoritatile chineze" in lupta impotriva fabricarii produselor periculoase. Dar a recunoscut ca numarul de cazuri identificate in randul produselor chinezesti a crescut cu 4%, in perioada 2011-2012, revenind astfel la 58%, adica "nivelul din 2010". 

El nu a fost in masura sa precizeze ce actiuni sunt preconizate de CE pentru a inversa aceasta tendinta. Insa China nu va beneficia de un tratament preferential, a dat asigurari el.

"Nicio consideratie politica nu este luata in calcul in materie de securitate", a afirmat comisarul european. 

UE are o a doua problema. Aproximativ 11% dintre produsele identificate drept periculoase sunt de "origine necunoscuta", fata de 8% in 2012, a anuntat Borg. O reglementare privind etichetarea tarii de origine este in curs de adoptare in UE. "Trasabilitatea ne va permite sa aflam de unde provin produsele mai putin sigure", a dat asigurari Tonio Borg.