NYSE Euronext va testa un plan de urgenta marti, pentru situatia in care piata de capital nu va putea relua tranzactiile nici miercuri.

Bursele raman inchise marti si se alatura pietelor de obligatiuni, dupa ce vântul foarte puternic si inundatiile au paralizat centrul financiar al SUA. Inchiderea bursei pentru doua sedinte consecutiv, prima dupa 1888, a fost anuntata de operatorul NYSE Euronext dupa consultari cu alti operatori bursieri.

Anterior, asociatia pietelor financiare a recomandat oprirea completa a tranzactiilor cu instrumente financiare cu venit fix denominate in dolari, dupa ce aceasta piata a avut luni un program mai redus si a inchis la pranz.

Uraganul Sandy a atins coasta SUA in statul New Jersey si se indreapta catre nord. Furtuna afecteaza o regiune cu populatie de circa 60 de milioane si a cauzat deja pagube de miliarde de dolari.

Bursa din SUA intentioneaza sa reia activitatea miercuri, ultima zi a lunii octombrie, daca permit conditiile meteo, potrivit NYSE Euronext si Nasdaq OMX.

Ultima astfel de situatie pe bursa din SUA a fost inregistrata la 12 martie 1888, New York a fost acoperit de zapada de circa jumatate de metru. In februarie 1978, bursa a fost inchisa circa o zi si jumatate din cauza unei furtuni de zapada.

Barack Obama decreteaza stare de "catastrofa majora" in New York

Presedintele american Barack Obama a decretat marti dimineata stare de "catastrofa majora" in statul New York, dupa trecerea uraganului Sandy, care a facut ravagii pe coasta de est a Statelor Unite, inundand o mare parte din Manhattan, relateaza AFP.

Aceasta decizie "permite accesul la fondurile federale al persoanelor afectate in comitatele Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk si Queens", precizeaza Casa Alba intr-un comunicat.

Stare de castastrofa majora a fost decretata si pentru New Jersey.

Manhattan-ul, in bezna

Aproximativ 250.000 de locuinte au ramas pe intuneric luni seara la Manhattan din cauza unor pene de energie electrica provocate de sosirea ciclonului Sandy, a anuntat primarul New Yorkului Michael Bloomberg intr-o conferinta de presa, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

Inundatii importante au fost constatate in toata zona de la sudul Manhattan-ului, unde cartiere intregi au ramas fara curent electric.

Penele de electricitate care afecteaza aproximativ 250.000 de locuinte in Manhattan urmeaza sa dureze pana marti dimineata "si poate chiar si dupa aceea", a declarat primarul New Yorkului Michael Bloomberg intr-o conferinta de presa.

La nivelul intregului stat New York, un numar de 1.374.312 persoane erau private de electricitate, a anuntat guvernatorul Andrew Cuomo intr-un mesaj postat pe Twitter.

Serviciile administratiei federale americane vor ramane inchise, marti, pentru a doua zi consecutiv din cauza trecerii uraganului Sandy prin nord-estul Statelor Unite.

Doar angajatii serviciilor de interventie vor fi obligati sa mearga la munca marti, pana la recomandarea contrara, in momentul in care ploile puternice si rafalele violente de vant vor lovi capitala federala Washington, a anuntat serviciul care se ocupa de personal.

Primarul New Yorkului le-a cerut locuitorilor orasului sa nu se deplaseze si a anuntat ca se confrunta cu "numeroase incendii" in legatura cu cablurile electrice cazute pe sol in Big Apple.

Bloomberg i-a indemnat pe locuitorii din New York sa sune serviciile de urgenta numai in caz de necesitate absoluta. "In acest moment, Serviciile de urgenta primesc 10.000 de apeluri intr-o jumatate de ora, in loc de cele 1.000 in conditii normale", a explicat el.

Guvernatori ai statelor vizate de uraganul Sandy realizeaza mobilizarea pe Twitter

Guvernatori ai statelor vizate de sosirea iminenta a uraganului Sandy in zona de coasta utilizeaza Twitterul pentru a transmite mesaje in domeniul securitatii, ca lista drumurilor inchise, a zonelor in care electricitatea este intrerupta sau numere de apel gratuit in caz de urgenta, mai scrie AFP.

De 24 de ore, guvernatorul New York-ului Andrew Cuomo a trimis aproximativ 100 de mesaje pe Twitter celor 35.000 de abonati pe care ii are contul sau, informandu-i cu privire la ultimele evolutii legate de sosirea uraganului.

"Podul Tappan Zee va fi inchis (circulatiei) tuturor vehiculeor incepand de luni, de la ora (locala) 16.00 (22.00, ora Romaniei) si pana la noi ordine #Sandy", se arata intr-unul dintre aceste mesaje postate luni dupa-amiaza pe contul sau @NYGovCuomo.

"Nu mergeti pe plaja", ordona guvernatorul intr-un alt mesaj postat pe Twitter. Mesajul este insotit de o fotografie Instagram a marii dezlantuite. Un alt mesaj anunta intreruperi de curent electric comitat cu comitat.

La fel ca guvernatorul New York-ului, Tom Corbett (Pennsylvania), Jack Markell (Delaware), Dan Malloy (Connecticut) sau Martin O'Malley (Maryland) utilizeaza reteaua sociala pentru a difuza consemne de securitate.

De 24 de ore, guvernatorul din New Jersey Chris Christie a postat, la randul sau, aproximativ 30 de mesaje pe Twitter cu privire la uraganul Sandy, primite de catre cei aproximativ 200.000 de abonati ai contului sau, @GovChristie.

Dovada mobilizarii pe Twitter o constituie cuvinte-cheie ca "Sandy", "fiti prudenti" sau "FEMA" (Federal Emergency Management Agency, Agentia federala insarcinata cu operatiuni de ajutorare) care reprezinta cele mai frecvente subiecte abordate in mesajele postate luni in Statele Unite.

Nord-estul tarii se afla intr-o adevarata stare de asediu luni dupa-amiaza, odata cu apropierea uraganului Sandy, care a provocat deja, inainte sa atinga coastele, ploi torentiale si inundatii in zone de pe litoral, paralizand economia si transporturile.

Cel putin 13 morti in Statele Unite si Canada, in urma ciclonului Sandy

Cel putin 13 persoane au murit in Statele Unite si Canada din cauza unor rafale violente de vant si inundatii provocate de catre ciclonul Sandy, relateaza AFP.

Autoritatile locale din statele New York, New Jersey, Pennsylvania, Virginia si North Carolina au anuntat luni 12 morti, iar politia din Toronto a anuntat ca o femeie canadiana a murit in urma prabusirii unor bucati de moloz, smulse de rafale de vant.

Ciclonul Sandy a atins Coasta de Est luni seara, provocand o paralizie a Nord-Estului Statelor Unite si se asteptra sa ajunga la intensitatea maxima in cursul zilei de marti.