Purtatorul de cuvant al spitalului din orasul Tuzla, Adis Nisici, a anuntat ca 30 de manifestanti si 104 politisti au fost spitalizati, dupa ce au suferit rani provocate de obiecte contondente sau iritatii oculare cauzate de gazele lacrimogene.

Aproximativ 7.000 de persoane, potrivit presei locale, sau 2.000 potrivit politiei, au protestat pentru a doua zi consecutiv la Tuzla si au fortat cordonul fortelor de ordine care a incercat sa impiedice accesul in sediul administratiei regionale. Manifestantii au aruncat cu pietre si cu cocteiluri Molotov in politisti si in cladire, iar toate ferestrele au fost sparte. Politia a ripostat cu gaze lacrimogene.

Protestele au fost organizate la initiativa salariatiilor din companiile de stat, in special din industriile chimica si forestiera, aflate in faliment si in imposibilitatea de a mai plati salariile de mai multe luni.

Manifestatii au fost, de asemenea, organizate la Sarajevo si in principalele orase ale Federatiei croato-musulmane, una dintre cele doua entitati care, impreuna cu Republica Srpska, entitatea sarba, compun Bosnia.

In urma protestelor, seful Guvernului acestei entitati, Nermin Niksici, a convocat o reuniune extraordinara cu reprezentantii structurilor de securitate, pentru a evalua situatia.

Manifestatiile au loc in conditiile in care rata oficiala a somajului din Bosnia este de 44%. Banca Centrala locala estimeaza insa ca rata reala a somajului este de 27,5%, in conditiile in care numeroase persoane lucreaza fara acte legale.

Manifestanti furiosi din cauza situatiei economice a Bosniei au patruns cu forta si in sediul Guvernului cantonal de la Sarajevo, au inceput sa il devasteze si l-au incendiat, a anuntat televiziunea oficiala locala, relateaza AFP.

"Protestatari au spart ferestre, au dat foc gheretelor paznicilor si unor birourilor" ale Guvernului cantonal, a adaugat aceeasi sursa. Manifestanti au devastat si incendiat sediul Guvernului cantonal de la Tuzla, in nord-estul Bosniei.