Conform datelor publicate marţi de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), în perioada aprilie-iunie 2020 au fost cu 220.000 mai puţini angajaţi, în special în urma scăderii numărului lucrătorilor independenţi.

Datele separate pentru iulie arată că numărul angajaţilor pe statele de plată ale companiilor a scăzut cu 730.000 din martie, sporind temerile privind un nivel record al şomajului. Analiştii se aşteaptă la creşterea numărului de şomeri după ce va expira schema de protejare a locurilor de muncă, la finalul lunii octombrie.

Ministrul de Finanţe, Rishi Sunak, a declarat că cifrele OND demonstrează că programele guvernamentale de sprijin funcţionează dar pierderile de locuri de muncă sunt inevitabile.

"Am spus clar întotdeauna că nu putem proteja fiecare loc de muncă, dar avem un plan clar d protejare, sprijinire şi creare de slujbe pentru a ne asigura că sunt speranţe pentru toţi angajaţii", a afirmat oficialul britanic, potrivit Agerpres.

Rata şomajului s-a menţinut neaşteptat la 3,9% în trimestrul doi din 2020 dar cifrele reflectă creşterea numărului de persoane care renunţă să-şi caute de lucru şi care, prin urmare, nu mai sunt consideraţi şomeri, şi a celor care spun că lucrează dar nu sunt plătiţi.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca rata şomajului să crească la 4,2% în trimestrul doi din 2020. Săptămâna trecută, Banca Angliei previziona că până la finalul anului rata şomajului va ajunge la 7,5%.

Scăderea numărului lucrătorilor independenţi a înregistrat un nivel record în perioada aprilie-iunie 2020, în special în cazul angajaţilor mai în vârstă.

Numărul celor care au solicitat creditul universal - un beneficiu pentru cei care nu lucrează şi pentru cei cu salarii scăzute - a urcat la 2,689 milioane în iulie, un avans de 117% faţă de martie.

Câştigurile totale au scăzut în ritm anual cu 1,2% în trimestrul doi din 2020, cel mai sever declin din ultimii peste zece ani. Excluzând bonusurile, salariile au scăzut pentru prima dată de când se publică aceste date, respectiv 2001.