George Osborne a declarat, intr-un discurs in centrul financiar al Londrei, ca lucreaza cu guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, la implementarea unor noi masuri, in contextul temerilor ca volatilitatea din zona euro ar putea duce la o criza a creditului si la dobanzi mai mari pentru statul britanic.

Consilieri ai ministrului au discutat despre "o maximizare a PlanuluiA", prin care tara sa profite de istoricul de respectare a diciplinei fiscale si de credibilitatea din piata pentru a introduce o politica agresiva care sa asigure imprumuturi mai ieftine companiilor si populatiei.

Guvernatorul Bancii Angliei a indicat chiar posibilittea unei noi runde de masuri neconventionale, prin care sa introduca lichiditate in piata, afirmand ca "motivele pentru relaxare monetara sunt tot mai puternice".

In centrul pachetului pentru economie se afla un program de "finantare pentru imprumuturi" al Bancii Angliei, care vizeaza reducerea costurilor de finantare ale bancilor in schimbul unor angajamente de creditare. Trezoreria afirma ca programul, care trebuie sa limiteze costurile in urcare ale imprumuturilor si ipotecilor, ar putea asigura noi credite in valoare de 80 de miliarde de lire sterline, relateaza FT, preluat de Mediafax.

Banca Angliei va activa, de asemenea, astazi, o facilitate de urgenta care ofera lichiditati pe sase luni bancilor in transe de cel putin 5 miliarde de lire sterline pe luna.

Pe langa masurile Bancii Angliei, Trezoreria analizeaza folosirea activelor din portofoliu pentru a subscrie o parte a riscului pntru noile constructii de locuinte si investitii in infrastructura in urmatoarele saptamani.

Programul "finantare pentru imprumuturi" urmeaza sa devina operational "in cateva saptamani" si va asigura finantare pe termen lung pentru banci sub nivelul din piata. Sprijinul va fi conditionat de "rezultatele bancilor in a sustine sau in a creste creditarea pentru sectorul nefinanciar din Marea Britanie in actuala perioada de incertitudine ridicata".