Ministrul de externe britanic Dominic Raab a insistat că el doreşte un acord, însă UE trebuie să-şi schimbe poziţia, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

În acelaşi timp, el a afirmat că Marea Britanie îşi accelerează pregătirile pentru un Brexit dur şi va fi pregătită să părăsească Uniunea Europeană cu sau fără un acord la 31 octombrie.

'Noi vrem un acord bun cu partenerii şi prietenii noştri din UE, dar acest lucru trebuie să implice abolirea clauzei de salvgardare ("backstop") nedemocratice', a declarat luni Dominic Raab, intervievat de BBC.

Şeful diplomaţiei britanice a asigurat că nu va fi nicio restabilire a unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, promiţând 'aranjamente' pe acest subiect.

Dacă UE nu va renunţa la "backstop", Marea Britanie va părăsi blocul comunitar fără acord, a insistat Dominic Raab.

'Ceea ce a ordonat premierul, iar guvernul a acceptat este de a accelera aceste pregătiri', a adăugat el.

Deputatul conservator Oliver Letwin, susţinător al unui Brexit ordonat din UE, a declarat pentru BBC că parlamentarii vor încerca să evite un Brexit dur, remarcând în acelaşi timp că nu este în măsură să ştie dacă Parlamentul ar putea să se opună unui astfel de scenariu. 'Accept faptul că s-ar putea să nu reuşim să împiedicăm un Brexit dur', a spus el.

De la sosirea sa în Downing Street miercuri, noul premier britanic Boris Johnson a anunţat că doreşte să încheie un nou acord de ieşire cu europenii şi că, dacă Bruxellesul se va opune, Marea Britanie va părăsi UE la 31 octombrie fără acord.

Johnson pregătește Regatul pentru un Brexit dur

De altfel, The Daily Telegraph titrează că premierul britanic Boris Johnson urmează să lanseze cea mai amplă campanie de propagandă a guvernului de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial într-o tentativă de a obţine sprijinul populaţiei pentru planul său de Brexit.

Noul guvern conservator al lui Johnson va cheltui în jur de 100 de milioane de lire sterline (123 de milioane de dolari) pe promovare în următoarele trei luni, care reprezintă o parte majoră a respectivei campanii, relatează ziarul citând surse guvernamentale neidentificate.

Potrivit sursei citate, aceasta va fi "cea mai mare campanie de promovare de la Al Doilea Război Mondial pentru a pregăti Marea Britanie pentru un Brexit fără acord, cu o mediatizare fără precedent prin panouri, radio şi televiziune".

Premierul scoţian Nicola Sturgeon, care urmează să se întâlnească luni cu Johnson, a postat pe Twitter că suma despre care s-a relatat în presă că va fi alocată pentru campanie este "o risipă de bani ruşinoasă".

Johnson s-a angajat să retragă Marea Britanie din UE până la termenul amânat de 31 octombrie, cu sau fără un acord.

Guvernul său "operează sub presupunerea" că Marea Britanie va ieşi din UE fără acord, a scris ministrul Michael Gove în The Sunday Times.

Gove, care conduce pregătirile pentru un Brexit fără acord, a spus că "întreaga maşinărie a guvernului va lucra total" pentru pregătirea acestei eventualităţi.

The Telegraph scrie că Johnson le-a dispus miniştrilor săi duminică "să accelereze pregătirile pentru un Brexit fără acord", anunţând că doreşte să fie informat zilnic privind progresele înregistrate.

Ministrul de finanţe Sajid Javid a scris şi el în The Sunday Telegraph că guvernul va finanţa "una dintre cele mai mari campanii publice de informare" pentru pregătirea persoanelor şi afacerilor pentru un Brexit fără acord.