Premierul britanic a facut apel la Uniunea Europeana sa interzica vanzarile de arme catre Rusia (acuzata ca echipeaza si instruieste separatistii prorusi din Ucraina) si a afirmat luni ca Marea Britanie a incetat deja astfel de exporturi, asa cum a promis in martie. 

Dar raportul parlamentar publicat miercuri arata ca 251 de licente acordate de Guvernul britanic, care permit vanzarea de bunuri controlate in valoare totoala de 132 de milioane de lire sterline (167 de milioane de euro), sunt inca in vigoare. 

Aceste licente de export autorizeaza vanzarea unor arme de precizie, munitii pentru arme usoare, veste antiglont, "echipament criptografic", de comunicatii militare si de vedere nocturna, precizeaza raportul. 

Doar 31 de licente au fost suspendate sau retrase si a fost interzis exportul catre Rusia pentru alte trei, arata documentul. 

Cameron a cerut luni UE sa adopte sanctiuni economice de anvergura impotriva Rusiei si sa inceteze orice vanzare de arme catre aceasta tara, aratand catre operatiunile efectuate de Franta. 

Intrebat despre vanzarea controversata a unor nave militare franceze de tip Mistral catre Rusia, David Cameron a raspuns: "Sincer, ar fi de neconceput in aceasta tara sa executi o comanda ca aceea pe care o au francezii, dar trebuie sa punem presiune pe toti partenerii nostri pentru a spune ca nu putem continua sa facem afaceri cu o tara, cand se comporta asa".