"In decursul ultimilor 40 de ani, Marea Britanie a fost, din pacate, o sotie cam reticenta", a declarat Stubb pentru postul de radio BBC, ca reactie la anuntul de miercuri al premierului britanic David Cameron de a organiza, la orizontul lui 2017, un referendum privind mentinerea tarii sale in UE. 

Dar "noi avem nevoie de Marea Britanie in Europa si cred ca Marea Britanie are, de asemenea, nevoie de Europa, in special de piata unica", a adaugat el. 

Discursul are avantajul de a "clarifica dezbaterea", a mai apreciat Stubb, considerand "curajos" anuntul premierului britanic. 

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat miercuri "pregatita sa discute dorintele britanice" cu privire la Uniunea Europeana, dupa ce premierul britanic a promis, in cazul in care va fi reales, sa organizeze un referendum pe tema apartenentei Marii Britanii la UE, relateaza AFP. 

"Dar nu trebuie sa pierdem din vedere faptul ca alte tari au si ele dorinte si ca va trebui, intr-un final, sa ajungem la un compromis echilibrat", a precizat Merkel. 

"Mai avem timp, iar pentru mine primul (subiect) de pe ordinea de zi este obtinerea unui plan bugetar pe termen mediu, deoarece acest lucru conditioneaza cresterea Europei si este si in interesul Marii Britanii ca economia noastra sa reporneasca", a subliniat cancelarul. 

Presedintele Frantei, Francois Hollande, i-a transmis premierului britanic, David Cameron, ca "Europa trebuie luata asa cum este", dupa ce liderul britanic a propus referendumul privind viitorul Marii Britanii in UE.

"Europa trebuie luata asa cum este. O putem face sa evolueze, dar nu o putem retrograda, nu o putem diminua sub pretextul de a ramane in ea. Marea Britanie poate decide printr-un referendum daca vrea sa ramana sau sa paraseasca Uniunea Europeana, este decizia liderilor acestei tari si a cetatenilor. Dar eu pot spune in numele Frantei si in calitatea de european ca nu este posibil sa negociem Europa pentru a face fata unui referendum", a spus Hollande.