După mai multe ore de dezbatere, deputaţii din cadrul Camerei Comunelor au primit cu 326 de voturi acest text crucial în procesul ieşirii ţării din Uniunea Europeană, iar 290 de aleşi au votat împotrivă.

Proiectul de lege urmează să fie studiat în detaliu de către Camera Comunelor, în comisii, o etapă în cursul căreia se va duce bătălia în vederea amendării textului, care provoacă o polemică din cauza amplorii puterii pe care o acordă Executivului.

Parlamentul a luat decizia istorică de a susţine voinţa poporului britanic şi de a vota pentru o lege care aduce certitudine şi claritate înaintea retragerii noastre din Uniunea Europeană”, şi-a exprimat satisfacţia premierul Theresa May, citată într-un comunicat.

Intitulat ”legea (retragerii din) Uniunea Europeană”, textul vizează să abroge "European Communities Act" din 1972, care a marcat aderarea Regatului Unit la UE şi introduce primatul dreptului comuniat asupra dreptului britanic.

El urmează să transpună ca atare sau să amendeze o mare parte a legilor europene în dreptul britanic, o muncă titanică din perspectiva celor 12.000 de reglementări europene care se aplică în prezent în ţară.

Concret, această lege urmează să permită Regatului Unit să continue să funcţioneze normal atunci când va tăia cordul care-l leagă de UE, teoretic la sfârşitul lui martie 2019, la finalul unui proces de negociere cu Bruxellesul.

Trecerea lui prin Parlament constituie, aşadar, una dintre marile etape în aplicarea Brexitului, după referendumul istoric de la 23 iunie 2016 pe tema apartenenţei la UE şi activarea, la sfârşitul lui martie, a Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care a lansat oficial divorţul.