”Guvernul a aratat clar ca va colabora cu UE pentru a ajunge la o intelegere corecta pentru drepturile si obligatiile Marii Britanii ca stat membru care pleaca”, a afirmat ministrul pentru Brexit, Joyce Anelay, membru al Camerei Lorzilor, intr-o declaratie scrisa adresata Parlamentului, care s-a referit explicit la acordul financiar cu UE.

Anelay a scris ca guvernul recunoaste ca Marea Britanie are obligatii fata de UE si UE obligatii fata de Marea Britanie si ca aceste probleme trebuie rezolvate.

Asa-numita factura pentru exit a devenit una dintre cele mai spinoase probleme in negocierile pentru Brexit, fiind evaluata de presa pana la 100 de miliarde de euro.

Premierul Theresa May trebuie sa ajunga la un acord cu omologii sai din UE asupra platii, care este unul dintre cele trei domenii, alaturi de drepturile cetatenilor si granita cu Irlanda, in care UE cere suficiente progrese inainte ca discutiile sa treaca la viitorul relatiilor Marii Britanii cu blocul comunitar.

Declaratia lui Anelay contrasteaza cu tonul mai belicos al ministrului de Externe Boris Johnson de acum doua zile.

”Sumele pe care am vazut ca propun sa le solicite acestei tari mi se par exagerate si cred ca este potrivita expresia sa se duca fluierand”, a spus Johnson.

Premierul luxemburghez Xavier Bettel a spus pe 29 aprilie ca plata ar fi de 40-60 miliarde de euro. Presa a evaluat suma la un nivel chiar mai ridicat, dar negociatorul UE Michel Barnier nu a sustinut vreo cifra.

Chiar daca declaratia ministrului pentru Brexit este seaca, este pentru prima oara cand Marea Britanie recunoaste in scris necesitatea de a plati la iesirea din UE.

Cand May i-a scris presedintelui Consiliului European Donald Tusk, in martie, pentru a declansa oficial negocierile de doi ani pentru iesirea din UE, s-a referit indirect la acest subiect, afirmand ca ”trebuie sa discutam cum stabilim un acord corect referitor la drepturile si obligatiile noastre ca stat membru care se retrage”.

Marea Britanie a publicat joi o lege-cheie pentru iesirea din Uniunea Europeana, care detaliaza cum va transpune Guvernul legislatia UE in cea britanica, pentru a pune capat suprematiei Curtii Europene de Justitie.

Legea stabileste si atributiile prin care ministrii, cu aprobarea Parlamentului, pot corecta legile pentru a se asigura ca functioneaza. Aceste atributii vor expira la doi ani dupa ce Marea Britanie iese din UE, in martie 2019.