Aproape 80% din alimentele importate de Marea Britanie provin din Uniunea Europeana si in lipsa unui acord cele doua parti se vot trata ca membre ale Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

”Un astfel de scenariu va exercita presiuni pentru cresterea preturilor alimentelor”, avertizeaza Consortiul Retailerilor Britanici (BRC), care reprezinta supermarketuril mari si alte magazine.

Preturile alimentelor cresc deja cu cel mai rapid ritm din ultimii trei ani, ca efect al deprecierii lirei sterline, dupa referendumul pentru Brexit din iunie anul trecut, care a scumpit importurile.

Scaderea consumului din cauza inflatiei mai mari este principalul motiv pentru care analistii anticipeaza incetinirea cresterii economiei britanice in acest an.

Ca membra a UE, Marea Britanie nu plateste taxe vamale pentru importuri de alimente de 20 de miliarde de lire pe an provenite din spatiul comunitar, dar dupa iesire va fi obligata sa aplice tarifele standard stabilite de OMC.

Aceste tarife sunt de pana la 46% in cazul branzei mozzarella din Italia si de 40% pentru carnea de vita irlandeza si branza cheddar. Rosiile olandeze au o taxa de 21%, iar vinul frantuzesc de 4%.

Cresterea medie a tarifelor pentru importurile de alimente ar fi de 22%, estimeaza BRC.

May a spus ca vrea sa incheie un acord comercial cuprinzator cu UE in urmatorii doi ani si a cerut marti organizarea de alegeri anticipate, in iunie, care i-ar intari pozitia in negocieri.

Premierul nu a exclus insa ca iesirea din UE sa aiba loc si in lipsa unui acord comercial, daca termenii nu vor fi favorabili.