Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a publicat miercuri, pentru o perioada de consultari publice de trei luni, modificari legislative privind plafonarea bonusurilor din sectorul bancar la maximum doua salarii fixe. Noile prevederi urmeaza sa intre in vigoare pana la sfarsitul acestui an.

Majoritatea bancherilor afectati de masura lucreaza in Londra, iar EBA a avertizat in octombrie ca "alocatiile" platite de 39 de banci in sase tari, pentru suplimentarea salariilor fixe, incalca legislatia europeana.

"Documentul este in alb si negru, nu include cele 50 de nuante de gri necesare pentru functionarea practica a politicii de salarizare a unei firme", a declarat Anna McCaffrey, asociat la firma de avocatura Taylor Wessing.

Marea Britanie si alte state europene trebuie sa aplice regulile referitoare la bonusurile bancherilor de la inceputul anului 2016, sau sa explice public motivele pentru care nu o face.

Daca autoritatea de reglementare va considera ca un stat nu are motive sa nu respecte regulile, poate sa il reclame la Curtea Europeana de Justitie, care poate impune amenzi, cu toate ca unii juristi considera ca acest fapt este extrem de improbabil.

EBA vrea sa excepteze bancile mici, in special din Europa continentala, de la obligatia de a esalona plata bonusurilor angajatilor pe parcursul mai multor ani.

Marea Britanie se opune plafonarii bonusurilor, intrucat masura va conduce la majorarea salariilor fixe, iar autoritatile britanice de reglementare au spus ca este prea tarziu pentru a impiedica acordarea de bonificatii in acest an.

Potrivit bancherilor, recomandarile revizuite ale EBA vor obliga bancile din Londra sa refaca numeroase contracte referitoare la bonificatii.