Conferinta anuala a Confederatiei patronale britanice, CBI, a scos in evidenta luni amploarea temerilor liderilor economici si politici referitoare la impactul crizei din zona euro, cu care au loc 40% din schimburile comerciale ale Regatului Unit.

"Criza persistenta din zona euro dovedeste ca diversificarea exporturilor tarii este esentiala", a declarat directorul general al CBI, John Cridland, potrivit Mediafax.

El s-a referit la dezvoltarea relatiilor cu tarile BRIC, respectiv Brazilia, Rusia, India si China, dar si cu Indonezia, Mexic, Vietnam si Turcia.

"Mesajul nostru este ca avem nevoie urgenta de a prospecta noi piete cu crestere puternica, decat sa continuam sa depindem de pietele traditionale invecinate, care se dezvolta mult mai lent", a spus presedintele CBI, Roger Carr.

Se apropie sfarsitul lirei sterline? Germania spune ca si Marea Britanie va adopta moneda unica

Potrivit unui sondaj publicat la conferinta, 70% dintre sefii marilor companii britanice cred ca criza datoriilor suverane din zona euro este principalul factor care va avea un impact negativ asupra economiei britanice in 2012.

Peste doua treimi dintre cei intervievati anticipeaza posibilitatea unei noi crize bancare in Marea Britanie, in conditiile in care tara inca suporta consecintele crizei precedente, cu un deficit bugetar de aproape 10% estimat pentru acest an.

Premierul David Cameron a reluat, la conferinta, criticile la adresa liderilor europeni, la cateva zile dupa o intalnire la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel. "Paralizia din zona euro alarmeaza pietele si are efecte negative asupra economiilor multor tari, inclusiv a noastra", a spus Cameron.

Premierul a aratat ca nu exista o reteta magica, dar a subliniat oportunitatile din Asia si America Latina. Cameron a dat ca exemplu cazul Turciei, ale carei schimburi comerciale cu Marea Britanie au crescut cu 40%, dupa ce premierul de la Londra a facut o vizita in aceasta tara.