"Dorinţa noastră de a găsi un compromis nu este nelimitată. Părăsim Uniunea Europeană în realitate, şi nu doar pe o bucată de hârtie", urmează să spună el în faţa Partidului Conservator reunit în congres la Birmingham, potrivit unor extrase din intervenţia sa transmisă în avans presei, scrie Agerpres.

"Dacă se încearcă să fim închişi trecând prin uşa din spate a Spaţiului Economic European şi a uniunii vamale (....) sau dacă singura ofertă a UE ameninţă integritatea uniunii noastre, atunci nu vom avea altă opţiune decât să plecăm fără acord", urmează să adauge el.

Dominic Raab face aluzie la problema frontierei irlandeze. În timp ce UE propune crearea unui statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, pentru a facilita circulaţia cu Republica Irlanda, Londra respinge această idee ce riscă să introducă o frontieră în interiorul Regatului Unit.

Duminică, premierul britanic, Theresa May, a spus la BBC că doreşte să continue dialogul cu Bruxellesul.

"Starea mea de spirit este să ascult ce are de spus UE în legătură cu preocupările sale şi să mă aşez la masă pentru a le examina împreună cu ei", a explicat prim-ministrul.

Și la summitul de la Salzburg din urmă cu două săptămâni pe tema Brexitului, cel mai fierbinte subiect de discuție a fost problema Irlandei, iar Marea Britanie a amenințat că va părăsi UE fără un acord dacă liderii blocului nu vor manifesta flexibilitate cu privire la graniţa irlandeză.

Liderii UE, de cealaltă parte, au avertizat-o pe Theresa May că, dacă nu va face compromisuri în privinţa comerţului şi a graniţei irlandeze până în noiembrie, ei sunt pregătiţi să facă faţă şi unui Brexit fără acord.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie, însă puţine aspecte sunt clare. Până în prezent nu există un acord de separare şi unii opozanţi ai premierului britanic din cadrul Partidului Conservator au avertizat că vor vota împotriva unui posibil acord privind Brexit-ul.

Deşi negocierile privind condiţiile generale ale Brexit-ului au înregistrat progrese, după cum spun protagoniştii lor, ele continuă totuşi să se împiedice de stabilirea viitoarelor relaţii economice dintre UE şi Marea Britanie şi mai ales de complicata problemă a frontierei dintre Irlanda şi Irlanda de Nord. Dacă nu se va ajunge la o înţelegere cuprinzătoare, pe 29 martie 2019 Marea Britanie ar urma să iasă din UE fără niciun acord.