A şasea mare economie a lumii se va contracta cu 11,3% în 2020, cel mai mult de la ”Marele Îngheţ” din 1709. În 2021, economia va recupera mai puţin de jumătate din această pierdere, a afirmat Sunak la prezentarea planului de cheltuieli pentru anul următor.

”Urgenţa de sănătate nu s-a încheiat. Iar urgenţa economică abia a început”, a spus Sunak, promiţând mai mulţi bani pentru sănătate, infrastructură, apărare şi combaterea şomajului, porivit News.ro.

Autoritatea de supraveghere a bugetului estimează că împrumuturile vor fi de 394 de miliarde de lire în anul fiscal 2020/2021, care a început în aprilie, uşor mai ridicate faţă de nivelul anticipat în august.

La un nivel de 19% din PIB, deficitul bugetar va fi aproape dublu faţă de nivelul atins după criza financiară, pentru care a fost nevoie de restriţionarea cheltuielilor timp de 10 ani pentru a fi recuperat.

Sunak a anunţat reducerea ajutoarelor destinate străinătăţii şi o îngheţare a salariilor pentru mulţi angajaţi din sectorul public.

Cu toate acestea, este de aşteptat ca Sunak să recurgă şi la majorări de taxe pentru a compensa acest deficit.

Marea Britanie este afectată mai grav de noul coronavirus decât majoritatea ţărilor europene, cu un număr de decese de aproape 56.000.

Costul măsurilor de combatere a coronavirusului este de 280 de miliarde de lire în acest an, peste estimarea anterioară de circa 200 de miliarde de lire.

Impactul economic pe termen lung este evaluat la circa 3% din PIB. Şomajul ar urma să urce de la 4,8% în prezent la 7,5%.