Noile bancnote de 5 lire vor avea imprimata imaginea lui Winston Churchill, iar cele de 10 lire pe cea a scriitoarei Jane Austen. 

O decizie asupra eventualei lansari a unei bancnote din plastic de 20 de lire, cu cea mai mare circulatie, va fi luata "la timpul potrivit", a spus Carney, citat de Financial Times, transmite Mediafax.

Bancnotele isi vor pastra design-ul "si vor combina cele mai bune parti ale traditiei si progresului", a spus guvernatorul, adaugand ca schimbarea este "o evolutie naturala". 

Carney a introdus bancnote din plastic si in Canada, unde a condus banca centrala inainte de a prelua in iulie postul similar din Marea Britanie.

Studiul privind trecerea Bancii Angliei la bancnote din polimer a fost initiat in urma cu trei ani, inainte de sosirea actualului guvernator.  In urma cu trei luni, banca a prezentat noile bancnote pentru a convinge populatia ca sunt sigure, au un cost de productie mai mic si un impact mai redus asupra mediului decat banii din hartie. Iar raspunsul a fost un sprijin covarsitor pentru bancnote din polimer.

Banca intentioneaza sa contracteze compania Innovia pentru productia foliilor de polimer pe care ar urma sa fie imprimate bancnotele. O astfel de decizie ar reprezenta o lovitura serioasa pentru compania De La Rue, singurul furnizor de bancnote pentru Banca Angliei in ultimul deceniu.  De La Rue va pastra, probabil, designul si imprimarea bancnotelor, activitate care se desfasoara la o fabrica din Debden, Essex, scrie Financial Times. 

Bancnotele din polimer au fost introduse initial in 1988 in Australia si au fost adoptate ulterior de 25 de tari, inclusiv Romania. Costurile de productie sunt mai mari, insa bancnotele din polimer pot fi utilizate o perioada mai lunga de timp, de doua ori si jumatate mai mult decat cele din hartie, potrivit bancii centrale britanice. De asemenea, sunt mai greu de falsificat.