Dacă reuşim să negociem o retragere ordonată şi să stabilim reguli de joc echitabil pentru viitor, viitoarea noastră relaţie va avea toate motivele să fie ambiţioasă”, a declarat Barnier într-un discurs pe care l-a susţinut la un think tank la Bruxelles.

În aceste condiţii, ”Uniunea Europeană va fi pregătită să ofere abordarea sa cea mai ambiţioasă în tratatele de liber-schimb” cu Regatul Unit, a adăugat el.

Deschiderea negocierilor comerciale cu Londra necesită mai întâi soluţionarea condiţiilor divorţului, precum consecinţele despărţirii asupra Irlandei sau încheierea socotelilor financiare.

Michel Barnier a subliniat că Regatului Unit îi revine sarcina să prezinte soluţii cu privire la problema frontierei britanice cu Irlanda şi că nu este treaba Uniunii Europene să prezinte compromisuri.

Barnier a îndemnat Londra să prezinte cât mai rapid propuneri clare, dacă britanicii vor să aibă o frontieră ”transparentă”, ”deschisă” cu Irlanda, după ieşirea din Uniune. ”Cei care vor Brexitul trebuie să ofere soluţii”, a subliniat el.

UE vrea să se înregistreze ”progrese suficiente” în problema irlandeză, cu privire la drepturile expatriaţilor europeni şi britanici şi la factura pe care Londra o are de achitat, înainte ca negocierile să treacă în faza a doua, cu privire la relaţia comercială, luna viitoare.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a dat termen până la începutul lui decembrie Regatului Unit să avanseze în aceste dosare prioritare, pentru ca să le poată propună Celor 27 să dea undă verde celei de a doua faze a negocierilor la viitorul summit european de la jumătatea lui decembrie.

Londra cere în mod insistent să se deschidă cât mai rapid posibil aceste negocieri cu privire la această relaţie între cei doi parteneri după consumarea divorţului.

La ultimul summit european, în octombrie, Cei 27 au făcut un gest şi au acceptat să lanseze ”preparative interne” în vederea negocierilor viitoare.

”«No deal»-ul (eşecul negocierilor) nu este scenariul nostru, chiar dacă vom fi pregătiţi pentru asta”, a subliniat Barnier.