Eike Batista a pus in numai sase ani bazele a cinci companii de resurse naturale si tocmai ce si-a vandut partea de actiuni din EBX Group, pentru 34,5 miliarde de dolari. Viziunea brazilianului presupune un conglomerat de firme care sa se ocupe cu livrarea petrolului si a minereurilor feroase catre China, dintr-un port pe care il construieste langa Rio de Janeiro.

Cred ca Eike reprezinta un tip de antreprenor special. Este o persoana cu visuri extrem de ambitioase, care face orice pentru a le indeplini”, a spus presedintele brazilian Dilma Rousseff, aflat in vizita pe santierul unde are loc constructia portului, in aprilie anul trecut.

Astazi insa, imperiul lui Batista se afla sub asediu. Portul de langa Rio de Janeiro, despre care spune ca va fi al treilea ca marime din lume, se afla in continuare in constructie, asemenea multor altor proiecte ale caror termene limita au fost ratate. Asta, alaturi de o scadere a pretului la petrol cu 34% de la inceputul lui 2008, au facut ca actiunile omului de afaceri sa fie serios afectate, asa ca Batista s-a trezit peste noapte cu 25 de miliarde de dolari mai putin in buzunar.

“Oamenii investeau practic in niste prezentari pe hartie. Este foarte carismatic, l-am vazut la cateva intalniri si cu siguranta isi face simtita prezenta atunci cand apare undeva. Doar ca nu se mai bucura de credibilitatea pe care o avea pana acum”, spune Ed Kuczma, analist pe piete emergente, la Van Eck Associates.

Cu un venit net actual de 9 miliarde de dolari, Batista a iesit din topul miliardarilor realizat de Bloomberg si a ajuns pe locul patru in Brazilia. Lucrurile s-au inrautatit dupa ce investitorii au inceput sa fie ingrijorati ca firmele mogulului nu vor mai putea imprumuta in continuare bani, pentru finantarea si continuarea proiectelor.

In replica la aceste reactii, Batista a scris pe contul personal de Twitter ca investitorii care pariaza impotriva lui, bazandu-se pe zvonuri si barfe, “vor fi prinsi cu pantalonii in vine”. Omul de afaceri a mai precizat ca, in urmatorii cinci ani, proiectele pe care le demareaza vor face din Brazilia “o tara mega-eficienta”.

Brazilienii au tanjit intotdeauna dupa visul american. Ce se intampla acum in Brazilia este visul brazilian, iar eu sunt promotorul lui”, spune Batista, care are peste 1,2 milioane de followeri pe Twitter, iar in 2011 si-a publicat biografia, devenita bestseller.

Miliardarul, acum in varsta de 56 de ani, a inceput sa vanda polite de asigurari inca de cand era la facultate, in Germania. La 24 de ani si-a cumparat prima mina de aur, tatal sau, Eliezer Batista, fiind ministrul Energiei si Mineritului din Brazilia si presedintele gigantului minier Vale. Desi in tinerete Eike a recunoscut ca reputatia tatalui sau l-a ajutat sa isi puna bazele carierei, acesta a sustinut recent ca nimeni nu are niciun merit pentru succesul pe care il inregistreaza astazi. In ultimii ani, companiile pe care le conduce au beneficiat de indulgenta bancilor din tara, care i-au imprumutat peste cinci miliarde de dolari.

Tendinta sa de a se promova foarte bine i-a adus nenumarate comparatii cu un alt miliardar, de data asta din Statele Unite. “Este usor de vazut de ce lumea il numeste Donald Trump din Brazilia”, spune Kuczma.

Ca si in cazul lui Trump, viata personala a lui Batista este una destul de tumultoasa. Fosta sa nevasta, Luma de Oliveira, s-a remarcat ca model Playboy si dansatoare de carnaval. In 2010, Batista, campion in intrecerile nautice, facea reclama unui tratament de 35.000 de dolari, care ar fi ajutat persoanele ce sufera de calvitie. Iar acestea nu sunt singurele extravagante ale miliardarului.

In casa pe care o detine in Rio de Janeiro, obisnuia sa isi tina masina, un Mercedes-Benz SLR McLaren, parcata in sufragerie. Aceeasi masina, condusa de fiul sau, a fost implicata anul trecut intr-un accident, in urma caruia un biciclist a murit. Batista a luat apararea fiului sau, pe Twitter, spunand ca biciclistul “a fost imprudent”.

Printre afacerile pe care le-a mai incercat de-a lungul timpului, se numara una din domeniul cosmetic (demarata impreuna cu sotia sa), o fabrica de autoturisme de teren si o companie numita IMX, care promova campionatele de lupta si reprezentatii ale Cirque du Soleil in Brazilia. Toate au fost insa sortite esecului.