Potrivit unui decret publicat săptămâna trecută, proprietarii locuinţelor vor trebui să negocieze contracte de închiriere pe baza unor preţuri de referinţă fixate pentru fiecare proprietate din acele cartiere considerate a fi drept cele mai dorite.

Aceste reglementări vin după o lege naţională adoptată în luna martie, care plafonează majorarea anuală a chiriilor la rata inflaţiei, care în prezent este de 1,5%, potrivit Agerpres.

Cele mai căutate pieţe imobiliare din Spania - Madrid, Barcelona, Ţara Bascilor şi Valencia - au atras în ultimii ani sume semnificative din partea investitorilor străini, precum fondurile Blackstone Group şi Cerberus Capital Management, tocmai într-un moment în care mii de proprietari şi-au convertit apartamentele în locuinţe închiriate turiştilor pe perioade scurte de timp. Partidele progresiste care au câştigat alegerile pentru Primăria din Barcelona dau vina pe străini pentru majorarea chiriilor.

Regulile care au fost concepute de Guvernul din Catalonia permit controale similare şi în oraşele mai mici din regiune. Însă, puţine din aceste oraşe vor introduce astfel de măsuri deoarece creşterile de preţuri au lovit în principal marile oraşe, susţine analistul imobiliar Mark Stucklin.

Majoritatea zonelor rurale şi micilor oraşe nu şi-a revenit încă după criza imobiliară din 2008 - 2013. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INE), chiriile au crescut cu 2,3% în ultimii cinci ani, la nivel naţional, în condiţiile în care inflaţia a fost de 3,4% în aceeaşi perioadă.

"Doar primele două oraşe, Madrid şi Barcelona, au revenit la nivelul de dinaintea crizei. Aici sunt cele mai mari presiuni asupra preţurilor", susţine Pablo Fernandez de Mosteyrin, analist imobiliar la Renta 4 Banco în Madrid.

Noile reguli din Catalonia permit câteva excepţii pentru noile construcţii şi apartamentele din segmentul de top, cum sunt cele cu facilităţi de genul piscine şi grădini. În plus, nu oferă chiriaşilor dreptul de a renegocia contractele care depăşesc noile plafoane.

Unii economişti şi constructori susţin că măsurile de control nu vor reuşi să protejeze clasa de mijloc, în condiţiile în care riscă să îndrepte şi mai multe apartament din Madrid şi Barcelona spre a deveni locuinţe închiriate pe termen scurt pentru turişti. Potrivit firmei de cercetare de piaţă Airdna, numărul combinat al apartamentelor oferite pentru închiriere în Barcelona pe site-urile Airbnb şi HomeAway/Vrbo a crescut constant în ultimii ani, ajungând la aproximativ 20.000 luna trecută.