Noi suntem parteneri comerciali foarte apropiati, avem un volum de schimb comercial de peste 20 de miliarde de euro. Germania este un mare investitor in Romania si vrem sa dezvoltam aceasta colaborare”, a declarat cancelarul Angela Merkel la conferinta de presa comuna cu presedintele Klaus Iohannis.

Cancelarul german a precizat ca a vorbit cu seful statului roman “despre cateva proiecte economice de mare importanta”. Totodata, Angela Merkel a subliniat importanta “implementarii mijloacelor de finantare europene”.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la ransul sau, ca Germania nu e doar principalul partener economic al Romaniei, dar si unul dintre cei mai importanti parteneri de dialog in interiorul Uniunii Europene.

”Germania nu este doar principalul partener economic al Romaniei, dar si unul dintre cei mai importanti parteneri de dialog in interiorul Uniunii Europene, dar si pe scena internationala”, a spus Iohannis, mentionand faptul ca, in sfera economica, a evaluat cu satisfactie evolutia schimburilor dintre cele doua tari, care isi mentin tendinta ascendenta.

Presedintele Romaniei a spus ca s-a apreciat, de asemenea, prezenta in Romania a unor investitori importanti, tara noastra avand interes pentru atragerea unui numar si mai mare de companii germane.

Seful statului a mai afirmat ca, din discutie a reiesit ca exista inca un potential insemnat de dezvoltare intre Romania si Germania, prin ”sporirea investitiilor si cresterea volumului schimburilor comerciale”.

”Am evocat diversitatea oportunitatilor de dezvoltare sectoriala, a intereselor comune si a proiectelor de partaneriat. Avem un interes deosebit ca Germania sa ne fie partener in identificarea acelor nise de dezvoltare care pot genera avantaje competitive si care pot individualiza Romania in peisajul economiei europene a anilor 2020. Atat doamna Cancelar Federal cat si eu am subliniat importanta puntii de legatura creata in mod natural intre comunitatile germane din Romania si de comunitatile romane din Germania. Le consideram un factor de consolidare a cooperarii romano-germane si un model de abordare in adevarat spirit european”, a mai precizat presedintele Romaniei.

Klaus Iohannis a mai afirmat ca este esentiala consolidarea Uniunii Economice si Monetare, inclusiv prin desavarsirea uniunii bancare.