"Unii cred ca poate fi inregistrata crestere economica doar prin noi programe de investitii de stat, chiar daca sunt necesare noi imprumuturi. Pe parcursul a 40-50 de ani in Germania teoria aceasta nu s-a dovedit adevarata. Nu a functionat. Si nu exista nicio dovada ca va functiona in viitor", a spus Angela Merkel intr-un discurs sustinut la camera de comert a Germaniei.

Merkel a reafirmat strategia de reducere a indatorarii, in contextul somajului foarte ridicat in randul tinerilor si al recesiunii din zona euro, pe care Germania insa le-a evitat.

Protestele legate de "austeritate" risca sa abata Europa de la ceea ce trebuie sa faca pentru a depasi criza datoriilor. Europa are nevoie de cumpatare bugetara si de reforme structurale pentru a deveni mai competitiva economic si pentru a reduce somajul, a adaugat Merkel.

"Cresterea economica si consolidarea nu sunt contradictorii. Este singura cale de a depasi criza datoriilor suverane din
zona euro", a declarat canelarul.

Merkel, care vrea sa obtina un al treilea mandat de cancelar in urma alegerilor parlamentare din 22 septembrie, a reiterat obiectivul guvernului de a plati treptat in totalitate datoria statului german.