”Coeziunea europeana intre statele din zona euro lasa de dorit”, a apreciat cancelarul conservator intr-un discurs in fata unor industriasi, la Berlin.

In vederea remedierii acestui lucru, ”putem foarte bine sa ne imaginam (...) un guvern economic” insarcinat sa studieze cele mai bune metode de promovare a crearii locurilor de munca in zona euro, a adaugat ea.

Putem, de asemenea, sa reflectam in mod natural la un ministru a Finantelor comun, in cazul in care conditiile de baza sunt indeplinite”, a apreciat ea, reiterindu-si respingerea unei mutualizari a datoriei europene. Ea s-a declatrat totodata deschisa unui ”buget” al zonei euro in vederea finantarii unor proiecte de structura.

In campania sa, Emmanuel Macron a promis o reformare a zonei euro, esentiala in opinia sa in vederea unei stopari a populismului si a insistat asupra ideilor unui ministru al Finantelor si unui buget al tarilor din zona euro.

Angela Merkel - care pare ca a pornit bine in cursa de a ramane cancelar in urma alegerilor legislative germane din septembrie, potrivit sondajelor - s-a aratat deja deschisa, in mod prudent, fata de posibilitatea unei consolidari a Uniunii monetare.

Insa ea a declarat ca asteapta in schimb eforturi din partea noului presedinte francez, adica reforme ale pietei muncii in vederea cresterii competitivitatii si o asanare a finantelor publice.

Guvernul francez tocmai a sugerat ca, in situatia actuala, deficitul public francez risca sa depaseasca in acest an limita de 3% din PIB-ul national, in contextul in care Guvernul anterior miza pe un nivel usor sub acest prag.