Crearea obligatiunilor comune ale zonei euro ar necesita modificari ale Tratatului Uniunii Europene care ar avea nevoie de cativa ani pentru a fi implementate si ar putea incalca constitutia Germaniei, a afirmat Merkel intr-un interviu acordat televiziunii ZDF.

Cancelarul german a aratat ca o astfel de masura ar putea fi adoptata "in viitorul indepartat", insa introducerea unor obligatiuni ale zonei euro in aceasta perioada ar submina si mai mult stabilitatea economica, astfel ca "nu reprezinta un raspuns in prezent".

"In acest moment ne aflam intr-o criza dramatica, iar obligatiunile euro sunt exact raspunsul gresit. Ne-ar conduce catre o uniune a datoriilor, nu o uniune a stabilitatii. Fiecare tara trebuie sa ia propriile masuri pentru a-si reduce datoriile", a declarat Merkel.

Pietele financiare cer tot mai mult liderilor europeni sa creeze obligatiuni comune ale zonei euro, in timp ce temerile privind criza datoriilor de stat si incetinirea economiei globale trag in jos de la inceputul lunii august actiunile din Europa si din intreaga lume.

Merkel se opune vehement acestei propuneri, alaturi de Franta si, mai nou, de presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy. Pe de alta parte, Comisia Europeana, forul executiv al UE, a anuntat ca ar putea prezenta in curand un proiect legislativ privind introducerea obligatiunilor comune ale celor 17 state din zona euro.

The Economist: Legaturile care se nu se "imbina". Culisele intalnirii Merkel - Sarkozy

De ce nu vrea Germania sa salveze zona euro prin emiterea de euroobligatiuni