"Toata lumea trebuie sa dea dovada de compromis, si sa fie capabili sa o faca", a spus Angela Merkel, citata de AFP.

Cancelarul german a dat asigurari ca Germania se va angaja in negocieri intr-o maniera constructiva, dar isi va reprezenta in acelasi timp propriile interese. In schimb, Merkel a recunoscut ca nu este sigura ca se va ajunge la un acord la incheierea reuniunii, estimand ca este posibil sa fie nevoie de o noua etapa pentru a se stabili bugetul aferent perioadei 2014-2020.

Cei 27 de lideri din Uniunea Europeana, inclusiv presedintele Train Basescu, incep in aceasta seara, la Bruxelles, un summit maraton, consacrat bugetului comun pentru urmatorii 7 ani. Este o mare targuiala si nu este exclus ca totul sa se incheie cu un esec. Tarile dezvoltate, care contribuie din plin la buget, vor reducerea fondurilor alocate. Nicidecum reducere, ba chiar o crestere si-ar dori, in schimb, Romania si fostele state comuniste, care au nevoie disperata de finantare europeana.

La pranz, presedintele Traian Basescu a discutat o jumatate de ora pe tema bugetului comunitar, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, precum si cu seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Traian Basescu a venit la Bruxelles cu un obiectiv clar - sa obtina cat mai multi bani pentru Romania din bugetul  Uniunii, prevazut pentru perioada 2014 - 2020.

Premierul britanic David Cameron a sosit primul la Bruxelles. Hotarat, a dat tonul summitului si a pus presiune pe partenerii europeni. "Nu, nu sunt deloc multumit. E gresit ca exista propuneri pentru cresterea cheltuielilor. Vreau sa negociez dur ca sa obtin un acord bun pentru contribuabilii britanici si europeni, si sa mentin compensatia pe care o avem", a spus reprezentantul Marii Britanii.

Este vorba de o reducere obtinuta inca din 1984, ca o compensatie pentru ca Marea Britanie primeste mai putina finantare europeana pentru agricultura.

Presedintele comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut un buget de 1.047 miliarde de euro pentru sapte ani. Ar insemna o crestere de aproape 5%. "Prea mult!" - au replicat liderii principalelor tari contributoare, care vor ca bugetul UE sa nu treaca cu niciun chip de pragul celor 1.000 de miliarde.

Din partea Consiliului European, Van Rompuy a propus, initial, o reducere de 75 de miliarde, dar ar putea veni cu o noua oferta, in aceasta seara. Germania ar vrea sa mearga si mai departe - inca 20 de miliarde, in minus; iar britanicii aspira la o "taiere" de macar 60 de miliarde.

"Ambele tari cer o alocare mai eficienta a fondurilor. De fapt, vor o noua repartizare a fondurilor, care sa duca la modernizare si cresterea productivitatii", a declarat Ulrike Guerot, reprezentantul Germaniei la UE.

Printre numeroasele intrevederi de culise, inaintea inceperii summitului propriu-zis a fost si un summit franco-german, Hollande - Merkel.