”Putem sa facem un acord cu privire la viitoarea relatie cu Marea Britanie doar atunci cand au fost clarificate in mod satisfacator toate intrebarile legate de iesire”, a declarat cancelarul german intr-un discurs din Bundestag, potrivit News.ro.

De asemenea, acest discurs are loc inainte de summitul european, in care liderii vor discuta pentru prima data dupa declansarea articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

Merkel a precizat ca Marea Britanie nu poate sa aiba aceleasi drepturi ca o tara a Uniunii Euroopene dupa Brexit. ”Trebuie sa spun asta clar, pentru ca am impresia ca unii britanici inca au asemenea iluzii - care sunt un timp pierdut”, a declarat cancelarul german in ropotele de aplauze ale parlamentarilor din Bundestag.

Aceasta a precizat ca negocierile vor incepe doar dupa alegerile anticipate de pe 8 iunie, iar tarile europene au cazut de acord ca acordul de iesire trebuie sa fie negociat cu prioritate inainte de a se discuta despre viitoarea relatie dintre Londra si Bruxelles.

Angela Merkel a explicat ca prioritatea negocierilor este protejarea intereselor cetatenilor europeni care locuiesc pe teritoriul britanic, inclusiv a celor 100.000 de germani. De asemenea, acesta a sustinut ca este pregatita sa faca o ”oferta corecta” britanicilor din Germania, daca exista masuri reciproce pentru germanii din Marea Britanie.

Merkel a declarat ca negocierile vor cere multe eforturi in urmatorii doi ani, dar si-a exprimat increderea in pregatirea negociatorilor Uniunii Europene.

May spune ca declaratiile lui Merkel arata ca negocierile se anunta dure

Premierul britanic Theresa May a subliniat joi ca declaratiile cancelarului german Angela Merkel in privinta Brexit, precum si faptul ca cele 27 state care vor ramane in UE se unesc pentru a se opune Regatului Unit, arata ca negocierile de divort se anunta dure, relateaza BBC News.

In cursul unei vizite de campanie la Leeds, May a oferit aceste argumente pentru a sublinia ca este nevoie de o majoritate conservatoare sporita pentru a-si consolida pozitia de negociere.

“Am vazut comentariile cancelarului Merkel. Spune ca Marea Britanie isi face ‘iluzii’ in legatura cu procesul, iar cele 27 de state membre ale Uniunii Europene sunt de acord”, a declarat ea. “Vedem cat de dure vor fi negocierile uneori”, a adaugat May.

“Cu toate acestea, oponentii nostri incearca sa perturbe aceste negoceri, in acelasi timp in care celelalte 27 de state europene se pregatesc sa ni se opuna”, a atras atentia premierul.

“Aceasta abordare nu poate sa insemne decat un singur lucru, incertitudine si instabilitate, ceea ce genereaza un risc profund pentru economia noastra in crestere, cu taxe mai mari, mai putine locuri de munca, mai multa risipa si o datorie mai mare”, a insistat May, explicand ca toate acestea arata ca Guvernul are nevoie de „cel mai puternic mandat posibil” pentru negocierile de iesire din blocul comunitar.

In aceste conditii, ea a lansat un apel catre sustinatorii traditionali ai laburistilor sa voteze Partidul Conservator pe 8 iunie.

In aceste alegeri nu este vorba despre pe cine ai votat in trecut. Este vorba despre votul in interesul national. Despre votul pentru viitor”, a precizat ea.

Negociatorii Uniunii Europene si-au afisat joi unitatea, la o intalnire pentru a stabili detaliile liniilor de discutie pentru divortul de Marea Britanie. Ei au incercat sa prevada si sa lamureasca diferendele ce ar putea aparea pe parcursul negocierilor.

Insa comentariile facute de un ministru german au sugerat ca ar putea aparea probleme din eventuale tentative ale statelor membre de a incheia acorduri separate cu Londra. Un alt ministru a avertizat ca vor trebui facute economii bugetare in urma iesirii Marii Britanii din blocul comunitar.