Guvernul si principalul partid de opozitie au ajuns la un acord asupra legislatiei, care urmeaza sa fie transmisa pentru aprobare Congresului. Partidul de la guvernare, PRI, si principalul opozant, PAN, au suficiente voturi pentru a asigura majoritatea de doua treimi necesara modificarii constitutiei.

Mexic a nationalizat in 1938 industria petrolului, considerata in prezent un simbol al mandriei nationale si suveranitatii. Tara este al noualea mare producator de petrol din lume si detine, potrivit unor estimari, rezerve de gaze de sist situate pe locul al patrulea la nivel global.

Reforma in energie reprezinta principala propunere a presedintelui Enrique Peña Nieto, in incercarea de a stimula cresterea economica si de a majora productia de petrol, in stagnare la circa 2,5 milioane de barili pe zi in ultimii ani.

Companiile private puteau activa in sectorul petrolier doar pe partea de servicii, sub contract cu Pemex. Noua legislatie va permite statului sa intre in diverse forme de parteneriat cu investitori privati, precum impartirea productiei, a profitului sau licentiere in schimbul platii de taxe si redevente.

Statul va infiinta, de asemenea, un fond suveran finantat din venituri din petrol similar celui al Norvegiei.