Dupa ce peste un milion de polonezi au plecat sa lucreze in Regatul Unit si in alte state din Europa Occidentala, de la aderarea tarii la UE, in 2004, Guvernul de la Varsovia incearca sa-i aduca inapoi.

Mateusz Morawiecki, adjunctul premierului polonez, a anuntat luni un plan de 1.000 de miliarde de zloti (245 de miliarde de dolari) pentru a face economia mai inovativa si mai putin bazata pe investitiile externe.

Autoritatile poloneze au discutat anul trecut cu peste 30 de companii din sectorul serviciilor financiare si din alte domenii in legatura cu mutarea fortei lor de munca din Marea Britanie dupa Brexit, a explicat Morawiecki.

Acesta a adaugat ca 'polonezii se indreaptau spre Londra, acum companiile din capitala Marii Britanii isi vor reloca forta de munca in Polonia'. Guvernul a primit informatii referitoare la planurilor mai multor companii privind investitii in Polonia.

In timp ce orasele Frankfurt si Paris cauta sa atraga de la Londra marile banci si operatiunile lor de clearing in euro, statele din Europa Centrala si de Est, unde costurile cu forta de munca sunt mai scazute, incearca sa convinga companiile sa-si relocheze centrele de suport si alte operatiuni in CEE.

In industria financiara si in contabilitate, nivelul mediu al salariilor din Polonia se ridica la aproximativ 104.000 zloti (25.500 de dolari) pe an, conform datelor Antal Salary Report.

Rata somajului in Polonia, cu o populatie de 38 de milioane de locuitori, a ajuns la nivelul record scazut, de 8,3%.

Tara a reusit sa atraga multe firme din domeniul furnizarii de servicii, care aveau anul trecut 212.000 angajati si intentioneaza sa ajunga la 300.000 in 2020. Printre numele mari sunt International Business Machines Corp (IBM) si Cisco Systems Inc.

In industria serviciilor financiare, banca elvetiana UBS AG detine la Cracovia unul din cele doua hub-uri globale.

Banca americana Goldman Sachs, care vrea sa-si injumatateasca numarul de angajati din Londra, isi va extinde biroul din Varsovia cu cateva sute de persoane, a anuntat recent publicatia germana Handelsblatt.

Si JPMorgan Chase & Co ar putea muta 2.500 de locuri de munca in Europa Centrala, conform unui articol aparut luni in publicatia poloneza Puls Biznesu.

Industria financiara a Marii Britanii ar putea pierde venituri de pana la 38 de miliarde de lire sterline (48,34 miliarde de dolari) in eventualitatea unui ''hard Brexit'', care va impune tarii un acces restrictionat la piata unica europeana, potrivit unui raport recent al firmei de consultanta Oliver Wyman, realizat la cererea grupului de lobby TheCityUK.

Daca firmele financiare isi pierd dreptul de a-si vinde liber serviciile in toata Europa, ar putea disparea 75.000 de locuri de munca, avertizeaza raportul Oliver Wyman. Sunt in crestere speculatiile conform carora acest sector - care include bancile de retail, de investitii, firmele care gestioneaza active, companiile de asigurari - isi va pierde drepturile in urma iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Viitorul Londrei ca si centru financiar european va fi unul dintre principalele subiecte de negociere in procesul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, deoarece este cel mai mare sector de export al tarii si cea mai mare sursa de venituri din taxe.

Serviciile financiare din Marea Britanie genereaza anual venituri intre 190 - 250 miliarde de lire sterline si are aproximativ 1,1 milioane de angajati, se arata in raport. Taxele platite de industria financiara se ridica la aproximativ 60 - 67 miliarde de lire sterline.