Bancile grecesti, inchise in 29 iunie, s-au deschis pe 20 iulie, dar au ramas in vigoare, cu unele relaxari, restrictiile asupra miscarilor de capital. Limita maxima a fondurilor ce pot fi retrase de la bancomat este fixata la 420 de euro pe saptamana.

Surse bancare au declarat ca, in ultimele saptamani, au existat mii de cereri pentru deschiderea de noi conturi in bancile din Cipru, Bulgaria, Romania, Marea Britanie si Germania, nu numai din partea corporatiilor din Grecia, ci si din partea intreprinderilor mici si mijlocii si a cetatenilor eleni. 

60.000 de greci si-au deschis recent conturi in Bulgaria, noteaza Der Spiegel, preluat de Agerpres. In fiecare saptamana sunt transferati aici pana la 14.000 de euro, in ciuda restrictiilor din Grecia. 

Autoritatile elene au atenuat unele restrictii asupra miscarilor de capital, permitand oamenilor de afaceri sa faca plati peste hotare, si au relaxat reglementarile privind suma de bani pe care grecii o pot detine in timpul calatoriilor in afara tarii. Acum grecii pot calatori in strainatate avand asupra lor 2.000 de euro.

De asemenea, companiile pot retrage din banci pana la 50.000 de euro pe zi, a anuntat Ministerul de Finante de la Atena. 

Cele patru mari banci grecesti (National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank) sunt prezente si pe piata din Romania.