Pinault, soțul actriței Salma Hayek și CEO al gigantului de lux care deține casele de Gucci și Yves Saint Laurent, a făcut anunțul luni seara, după ce o parte a acoperișului catedralei gotice, cu o istorie de peste 850 de ani, s-a prăbușit.

Și grupul LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE şi familia lui Bernard Arnault, om de afaceri şi colecţionar de artă care prezidează conglomeratul, au anunțat că vor dona 200 de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei.

Incendiul masiv care a afectat catedrala Notre-Dame, luni seara, a distrus acoperişul şi turla, dar zidurile exterioare şi cele două clopotniţe nu s-au prăbuşit.

Autoritățile franceze spun că pericolul a fost eliminat, dar încă nu se ştie cum va rezista structura edificiului.
 
"La ora 08:00 (06:00 GMT, 09:00 ora României) va avea loc o întrunire cu experţi, arhitecţi ai construcţiilor din Franţa pentru a încerca să stabilim dacă structura este stabilă şi dacă pompierii pot intra pentru a-şi continua misiunea", a declarat Laurent Nunez, secretar de stat în Ministerul de Interne al Franţei.

Oficialul a precizat că incendiul declanşat luni seara este sub control, dar încă nu a fost stins în întregime. Cauza dezastrului este încă necunoscută, iar autorităţile îşi continuă ancheta, a adăugat el.

Fundaţia caritabilă Fondation du Patrimoine a lansat un apel internaţional de strângere de fonduri pentru catedrală, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Pompierii s-au luptat să salveze edificiul în stil gotic, vechi de 8 secole, însă doar structura din piatra pare să fi rămas întreagă.

Flăcările au distrus acoperişul celebrului monument, precum şi partea cea mai înaltă, fleşa, care se înălţa deasupra catedralei, până la 96 de metri înălţime.

Nu se cunosc, deocamdată, cauzele incendiului, dar autorităţile cred că ar putea fi legate de lucrările de restaurare care au început de curând. Tragedia s-a petrecut în prima zi a săptămânii sfinte, după Florii şi înaintea Paştelui catolic.

Grupul de lux Kering, fondat la Paris în 1963 și condus de familia Pinault, deține printre altele brandurile Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen, Bottega Veneta, Boucheron, Brioni și Pomellato. Compania are o capitalizare bursieră de 74 mld. dolari.